Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САМЦИ

Дуго без партнера? Зоран Миливојевић има КРАТАК савет за вас

Због чега нам је теже да започнемо везу након дужег периода проведеног без партнера, објашњава нам Зоран Миливојевић, психотерапеут:

1607855993_Depositphotos_170782220_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Психотерапеут Зоран Миливојевић каже да људи током дуготрајне самоће,  која је настала након неуспешне везе или брака, пролазе кроз различите фазе после раскида.

Прво се "среде", па се роди нада, па...

- Прво им треба време да се "среде", након тога почињу да траже одговарајућег партнера и можда улазе у краткотрајне незадовољавајуће везе, из којих излазе разочарани. Затим долазе до закључка да "нема" праве особе за њих и мире се са самачким животом - објашњава психотерапеут.

Постоји више разлога за ово осамљивање. Некада од новог партнера имају превисока очекивања за која сматрају да су сасвим реалистична, тако да им нико не одговара. Има особа које су из претходних веза изашле са "емотивном траумом", па су веома опрезне у бирању, дуго времена држе дистанцу јер не желе да се "пребрзо" вежу и да опет буду повређени.

Прочитајте још: Баците се на њега! Не лети, мушкарци су у јесен НАЈМОЋНИЈИ!

Самодовољност и љубав
Способност да се особа сама брине о себи и својим потребама је предуслов за квалитетан однос љубави. Када људи мисле да не могу сами, да могу преживети и живети само уз партнера, тада постају зависни од те особе, што  квари везу или брак. Некада само из страха да не остану сами, одбачени, трпе лоше услове у емотивном односу. Пожељно је:  могу сам, али много је лепше удвоје.

- Главни проблем је тихо осећање усамљености или празнине. Зато проналазе различите стратегије како то не би осећали. Некада то води и у алкохолизам. Временом се навикну на самачки живот, често уз неког кућног љубимца, попут мачке или пса, и уз неколико пријатеља са којима се интензивније друже, сматрају да је њихов квалитет живљења прихватљив - истиче Миливојевић.

Временом се изгуби осећај усамљености...

Временом људи немају доживљај усамљености и заправо не траже партнера, јер сматрају да би тиме слободу мењали за везу која можда неће бити довољно добра.

Прочитајте још: Седам ЗДРАВСТВЕНИХ УПОЗОРЕЊА која нам шаљу УСНЕ

- У пракси примећујемо да они који су дуго сами, а имају неки "свој простор", улазак новог партнера у тај простор доживљавају као одређену врсту сметње, ремећење зоне удобности. Захтевају од партнера да се у свему уклопи у њихов ред и навике, што код њега ствара утисак да је гост, а не неко ко припада и ко се ту добро осећа - истиче Миливојевић.

Навике, рутине, свој простор, а неко се појавио

Такође, ови људи тешко напуштају своје пребивалиште да би се преселили код партнера. Уз то, како људи који су дуго сами по правилу припадају средњој генерацији или су старији, често имају рутине и навике које не желе да мењају због новог партнера.

Прочитајте још: Жене воле АРОГАНТНЕ, а шта воле мушкарци?

Најбоље је сам, јер си навикао? Фото: Депозит

Плитко повезивање
- Најгоре је када људи изгубе веру у љубав. Због тога често код друге особе траже скривени мотив да буде са њима, који се тиче материјалног статуса. Зато се поједини од њих "плитко" емотивно везују за новог партнера и чекају да он покаже своје "право лице". То обично служи као "доказ" да је боље да остану сами.

Прочитајте још: Ево колико би требало да ТРАЈЕ идеалан секс!

Где пронаћи партнера?

- Када се неко одлучи каквог би партнера желео да има, онда је најбоље да иде на она места на којима постоји могућност да упозна такву особу. Често је проблем што је онај који тражи сродну душу "достојанствен", у нади да ће му жељени партнер прићи. То је зато што се оваква особа заправо стиди и осећа мање вредном јер је сама, "нема никога".

Ако  знате шта желите тамо га и тражите!

- У психотерапији ове људе учимо да су они ти који би требало први да покажу да им се неко свиђа - погледом, осмехом или неким пристојним коментаром. Ако су превише стидљиви, онда Фејсбук може бити добро решење - истиче Миливојевић.

Прочитајте још: СВЕ ЖЕНЕ ОВО ЖЕЛЕ: Идеалан мушкарац има ових 6 особина!

Шта је највећи проблем самаца?

 

- Људи који су "хронично" сами, нису способни да себе увере у то да би требало да се промене. То би био унутрашњи конфликт, између оног дела који жели да остане сам и оног који жели промену. Дуготрајна усамљеност говори који је део моћнији. Уверавање да би особа требало да се активира и крене у нови живот спроводе пријатељи, али ретко успевају, јер је тај неко блокиран системом одбрана и заблуда, којима се штити од нове повреде - закључује Миливојевић.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas