· · Коментари: 0
ЉУБАВ

Пар који не размишља о љубавном ДЕТОКСУ на корак је до развода

Једно од неписаних правила гласи да је сваком пару потребно да се повремено склони од других.

1615985134_Depositphotos_445786754_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Да остане само "дует". Јер љубавни "детокс" од свакодневице може да сачува однос више од свих других "зачина", враћајући партнере једно другом.

Прочитајте још: ИЗРАЧУНАЈТЕ! Колико минимално година би ваш идеалан партнер требало да има

Леонора Павлица, клинички психолог и конструктивистички психотерапеут наглашава да стручњаци већ годинама инсистирају на тези да су за здрав емотивни однос кључне три димензије времена - моје, твоје и заједничко.

Индивидуални развој парова је најважнији
Детокс везе
На односу стално треба радити, чак и када се чини да је одличан, и управо томе служи овај "детокс". Помаже зближавању, бољем упознавању, већој толеранцији, спречава монотонију, укратко - понаша се као "мали сервис".

- То значи да је неопходно водити рачуна како о индивидуалном развоју сваког партнера понаособ, тако и о неговању и развоју самог односа - каже Павлица.

Када пар стигне на психотерапију већ је засићен односом...

Пракса показује да су партнери који доспеју на психотерапију углавном засићени односом, они наводе како превише времена проводе заједно (поготово ако је реч о супружницима са децом) и како би волели да се мало посвете себи.

Прочитајте још: Изглед ПАЛЦА открива какви сте у вези, а ево шта вам ЛИНИЈА ЉУБАВИ показује (ВИДЕО)

Оставите децу
Свесно остављање деце баки и деди, на вече или викенд, понекад је најбоља одлука коју супружници могу да направе да би се освежили, посветили једно другом и деци вратили са више снаге.

Иако на први поглед можда звучи банално, "детокс" може да изгледа и као (лековит) договор да постоје дани у месецу који су резервисани само за двоје. Без обзира на околности и обавезе. Може ли "утврђени бег", као што је излазак у позориште, кућни биоскоп, кратак излет, заједничка спортска активност...

Пар који не жели да осмисли бег - већ је у проблему...

Прочитајте још: МИТ или истина: Раздвојена постеља ОСВЕЖАВА БРАК?

- Међутим, изостанак овакве жеље индикатор је неког дубљег незадовољства односом или самим собом, па је важније издвојити време за разговор на ову тему него отићи у биоскоп и правити се да је све у реду - објашњава клинички психолог.

Тренуци без деце Фото: Депозит

 Као што супружници могу да се засите једно другог, тако се могу заситити и деце. Повремено дистанцирање од малишана (под условом да воле да проводе време код других) чини да се родитељи одморе, заврше обавезе које трпе и посвете се једно другом.

Након "паузе" пар се враћа препорођен!

Након ове "паузе" сигурно је да ће се деци вратити са новом врстом елана, додатним стрпљењем и већом толеранцијом на њихове несташлуке.

Прочитајте још: Мушкарци пошаљу 15 ПОРУКА дами која им се свиђа. Шта мислите, колико порука напишу ЖЕНЕ?

- Није довољно волети да би однос функционисао, будући да љубав није стање, већ веома комплексна група способности, које стално треба вежбати и развијати. Нико се довека не може ослонити на љубав као гаранцију да ће однос опстати. Партнери ће се временом мењати, формирати нове ставове и идеје, одбацивати стари и развијати нови систем вредности, мењати интересовања, као и емотивне реакције, и све што се на почетку свиђало оном другом, касније може постати недопадљиво - поручује психотерапеут.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.