Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПРЕПОЗНАЈТЕ МАНИПУЛАТОРА: Прво је превише љубазан, јер жели да на крају преузме сву контролу

Мајстори манипилације желе да вам у почетку улију лажни осећај сигурности, како би после успоставили над вама контролу.

1700142557_shutterstock_1188699634.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Није увек могуће избећи упад у замку манипулатора, али препознавање њихових тактика даје веће шансе да не постанете њихова жртва. Ово се односи и на емотивне и на пословне односе.

 

1. Омета вас небитним информацијама

У љубавним преварама и другим врстама обмане, манипулатор обично бомбардује жртву са превише детаља и приче која се чини превише добром да би била истинита. Манипулатор вас преплави лавином занимљивих, али неважних детаља који одвлаче пажњу од онога што је заиста важно.

 

2. Тестира вам границе

Полако и пажљиво тестира ваше границе и покушава да их помера. Може износити приче о својим проблемима које ће вам излагати полако, једну по једну, у покушају да придобије ваше поверење и симпатије, које ће касније окренути у своју корист. Један дан ће вас замолити да му учините неку ситницу која вама можда није сасвим пријатна. Када ипак попустите, следећи пут ће тражити од вас нешто више. Лагано, ће померати лествицу непријатности за вас и врло брзо можете чинити и пристајати на ствари које вам никада не би пале напамет.

 

3. Асертивна љубазност

Када вам неко приђе са претераном љубазношћу и ласкањем, то може бити знак скривених мотива. Наша тенденција у таквом понашању је да опструишемо своје одбрамбене механизме и отворимо се особи, а мајстори манипулације то виде као позив на експлоатацију. Истинска љубазност је свакако добра врлина, али будите опрезни са ненормалном количином љубазности која може да се граничи са "бомбардовањем љубави".

 

4. Суптилно набацивање кривице

Мајстори манипулације ће изградити однос са вама у своју корист, па ће вам често тражити услуге и истовремено их нудити на начин да изгледа као да сте принуђени да им помогнете. Ако одбијете њихов предлог, они ће се окренути механизму кривице како би вас натерали да предузмете одређену акцију. Наметање кривице се сматра веома успешном тактиком у манипулацији – док тога нисте свесни, можете брзо да јој подлегнете.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas