Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Психолози анализирали 40.000 парова и открили у чему је тајна успешног брака: Једна ствар је најуочљивија међу срећним партнерима

Вечито се поставља питање које се односи на то како треба да се понашамо како бисмо били су срећном и успешном браку

1706093170_shutterstock_184844336-1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

О одликама успешне везе написане су многе научне публикације. Питања која се ту налазе обично се заснивају на запажањима успешних и неуспешних партнерских односа.

Ништа другачије није ни у случају Џули и Џона Готмана, психолога који су анализирали 40.000 парова, ево до каквих закључака су дошли и шта по њима везу чини успешном и способном да преживи многа тешка искушења.

Студије о љубави

Џон и Џули Шварц Готман су пар америчких психолога који су у срећном браку 35 година. Основали су Институт Готтман. Аутори су књига „Седам правила за успешан брак” и „10 начина да поправите свој брак”. Током своје академске каријере, и Џон и Џули Готман су проучавали анализу односа, предвиђање развода и стабилност институције брака.

Према њима, рецепт за успешну везу је да цените партнера и обратите пажњу на његове потребе. Примери које наводе Готманови су веома сугестивни, показују како треба да се развија однос између двоје блиских људи.

Како препознати срећну везу?

Једна ствар је најуочљивија међу срећним паровима, обраћање пажње на партнера. У овом случају се не ради само о задовољавању дубљих потреба, већ и о малим гестовима. Пример који су дали Џон и Џули Готман је веома сугестиван. Када ваш партнер скролује по свом телефону и изненада узвикне: „Какав занимљив чланак!“, можете реаговати на три начина:

  • окренут ка - показивање интересовање за тему, питање "Да? О чему се ради?",
  • окретање – незаинтересованост изражена потпуним занемаривањем (нпр. ћутање),
  • окретање против – прекидање покушаја контакта са иритацијом (нпр. „Зар не видиш да сам заузет?“).

Према Готмановим, први приступ је најбољи, јер показује да нас без обзира на активности које обављамо занима шта партнер има да нам каже. Наравно, није могуће сваки пут реаговати на исти специфичан начин, што би вашој другој половини могло изгледати вештачки.

Како радити на вези?

Рад на успешној вези траје цео живот, признају и сами психолози. Стога, ако нам је стало до друге особе, а осећамо да нас све више нервирају (без неког очигледног разлога), можемо да почнемо да радимо на побољшању односа, поручују са сајта Медонет.

У овом случају, вреди наћи тренутак у току дана (ујутру уз кафу или увече пре спавања) када можемо да усмеримо пуну пажњу на партнера, обраћајући му се директно: „Да ли могу нешто да учиним за тебе?" Овим једноставним питањем дајемо до знања да смо заинтересовани за његове/њене потребе.

Штавише, у успешној вези веома је важно „ухватити” контакт једно са другим у сваком тренутку. Све што вам треба је осмех, контакт очима, тражење услуге или позивање по имену. Такви гестови не само да пружају једнократно задовољство, већ када се саберу стварају пирамиду међусобне доброте, разумевања и љубави.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas