Oglas
· · Komentari: 0

Psiholozi analizirali 40.000 parova i otkrili u čemu je tajna uspešnog braka: Jedna stvar je najuočljivija među srećnim partnerima

Večito se postavlja pitanje koje se odnosi na to kako treba da se ponašamo kako bismo bili su srećnom i uspešnom braku

1706093170_shutterstock_184844336-1-.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

O odlikama uspešne veze napisane su mnoge naučne publikacije. Pitanja koja se tu nalaze obično se zasnivaju na zapažanjima uspešnih i neuspešnih partnerskih odnosa.

Ništa drugačije nije ni u slučaju Džuli i Džona Gotmana, psihologa koji su analizirali 40.000 parova, evo do kakvih zaključaka su došli i šta po njima vezu čini uspešnom i sposobnom da preživi mnoga teška iskušenja.

Studije o ljubavi

Džon i Džuli Švarc Gotman su par američkih psihologa koji su u srećnom braku 35 godina. Osnovali su Institut Gottman. Autori su knjiga „Sedam pravila za uspešan brak” i „10 načina da popravite svoj brak”. Tokom svoje akademske karijere, i Džon i Džuli Gotman su proučavali analizu odnosa, predviđanje razvoda i stabilnost institucije braka.

Prema njima, recept za uspešnu vezu je da cenite partnera i obratite pažnju na njegove potrebe. Primeri koje navode Gotmanovi su veoma sugestivni, pokazuju kako treba da se razvija odnos između dvoje bliskih ljudi.

Kako prepoznati srećnu vezu?

Jedna stvar je najuočljivija među srećnim parovima, obraćanje pažnje na partnera. U ovom slučaju se ne radi samo o zadovoljavanju dubljih potreba, već i o malim gestovima. Primer koji su dali Džon i Džuli Gotman je veoma sugestivan. Kada vaš partner skroluje po svom telefonu i iznenada uzvikne: „Kakav zanimljiv članak!“, možete reagovati na tri načina:

  • okrenut ka - pokazivanje interesovanje za temu, pitanje "Da? O čemu se radi?",
  • okretanje – nezainteresovanost izražena potpunim zanemarivanjem (npr. ćutanje),
  • okretanje protiv – prekidanje pokušaja kontakta sa iritacijom (npr. „Zar ne vidiš da sam zauzet?“).

Prema Gotmanovim, prvi pristup je najbolji, jer pokazuje da nas bez obzira na aktivnosti koje obavljamo zanima šta partner ima da nam kaže. Naravno, nije moguće svaki put reagovati na isti specifičan način, što bi vašoj drugoj polovini moglo izgledati veštački.

Kako raditi na vezi?

Rad na uspešnoj vezi traje ceo život, priznaju i sami psiholozi. Stoga, ako nam je stalo do druge osobe, a osećamo da nas sve više nerviraju (bez nekog očiglednog razloga), možemo da počnemo da radimo na poboljšanju odnosa, poručuju sa sajta Medonet.

U ovom slučaju, vredi naći trenutak u toku dana (ujutru uz kafu ili uveče pre spavanja) kada možemo da usmerimo punu pažnju na partnera, obraćajući mu se direktno: „Da li mogu nešto da učinim za tebe?" Ovim jednostavnim pitanjem dajemo do znanja da smo zainteresovani za njegove/njene potrebe.

Štaviše, u uspešnoj vezi veoma je važno „uhvatiti” kontakt jedno sa drugim u svakom trenutku. Sve što vam treba je osmeh, kontakt očima, traženje usluge ili pozivanje po imenu. Takvi gestovi ne samo da pružaju jednokratno zadovoljstvo, već kada se saberu stvaraju piramidu međusobne dobrote, razumevanja i ljubavi.

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas