Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Разлог број један за РАЗВОД! После четири деценије истраживања, терапеут дошао до НЕВЕРОВАТНОГ открића

После четири деценије истраживања, водећи светски терапеут за брак приметио је јасан образац међу паровима који нису остали заједно

1652963188_hutomo-abrianto-p5CFpOiYweU-unsplash.jpg
Фото: Unsplash
Oglas

Др Џон Готман, аутор књиге "Седам принципа за постизање успеха брака", један је од водећих светских истраживача брака. Провео је четири деценије проучавајући парове на Институту Готман како би утврдио шта заиста узрокује раздор између двоје људи и како то поправити. Ево где постаје занимљиво: после свих тих истраживања, др Готман је приметио јасан образац међу паровима који нису остали заједно, идентификујући оно што каже да је предиктор број 1 за развод. Спремни за то?

То је презир .

Да, презиру као окретања очима, осећања гађења, негативног размишљања. Многи од нас су то раније осећали према партнеру, али чак и ако то осећате управо сада, то не значи да сте осуђени на пропаст. 

Како се јавља презир

Нормално је да се осећате љутито на свог партнера или да се не слажете око ствари, али када дозволите себи да достигнете ниво презира или гађења према њему или њој, тада то постаје нездраво. Сваки пар се свађа и сваки пар има проблем, али разлику прави то како поступате с њима, било са љубазношћу или презиром, што вас може учинити или сломити као пар. 

Прочитајте још: Како да МАНИФЕСТУЈЕТЕ ЉУБАВ у 4 корака: Призовите романтичне понуде у ваш живот

Партнери који не решавају добро разговоре о овим проблемима су у највећем ризику од развода. Замислите да разговарате о проблему који се понавља, као што је тешка свекрва или велика разлика у либиду. 

Фото: Unsplash

Партнери који иду ка разводу имају следеће тенденције: постају љути и користе оно што зовемо "четири коњаника апокалипсе" или негативних образаца комуникације, а то су критика, презир, замерање и дефанзивност. Ово доводи до нечега што зовемо "дифузно физиолошко узбуђење" тела једног или оба партнера која ослобађају хормоне како се откуцаји срца убрзавају, мишићи постају напети, кожа постаје врућа или знојна.

Добре вести о бесу

Чак и ако сте ви и ваш партнер у последње време имали жестоке свађе, то не значи да сте на путу ка катастрофи. Неки парови на крају престану да покушавају да воде дијалог. Сматрају да је рад на кључним сукобима превише тежак или болан. Одустају. Удаљавају се и живе више као цимери него супружници. На крају, емоционално одвајање је заиста крајњи знак. Ако се обоје још увек свађате, још нисте достигли тачку предаје.

На шта треба пазити

Превртање очима на нешто што ваш партнер каже је један од најчешћих начина на који људи изражавају презир. Поред окретања очима, још један знак је подизање горње усне да би се исмејао партнер. То је свеукупни став гађења према партнеру и/или осећај супериорности.

Прочитајте још: Четвртина самаца није заинтересована за моногамију: Ево како изгледају "ЉУБАВНЕ БРОЈКЕ" у модерном свету

Понекад је то суптилно. На пример, када разговарамо о томе како да одржавају свој дом, један партнер може рећи другом: „У мојој породици, више смо бринули о својој кући.“ Неизговорени завршетак те реченице је, '...него што је то случај са твојом породицом.' Импликација је: "Моја породица је супериорнија од твоје."

Како да истерате презир из односа

Сада када знате колико презир може бити штетан, ево пет ствари које можете да урадите у вашој вези да бисте боље решили конфликт:

  1. Будите у потрази за уобичајеним недостацима, попут превртања очима, подсмеха или пасивно-агресивних коментара.
  2. Проверите своја очекивања. Партнери често идеализују једни друге, а онда толико очекују. Предлаже се да се подсетите да је ваш партнер друга особа са различитим мишљењима и другачијим скупом основних потреба. Нећете се слагати у свему, и морате научити да будете у реду са тим да бисте одржали хармонију. Другим речима, већина ваших проблема неће нестати нити бити решена – само ћете морати да научите да правите компромисе.
  3. Окрените проблем на себе. Када вас нешто заиста потресе, размислите: "Зашто ме то понашање толико смета? Могу ли да научим да живим са тим?'“ Ако не, можете потражити савет да научите неке механизме за суочавање.
  4. Уместо да осећате љутњу док ваш партнер говори своје мишљење, изазовите себе да дубље слушате партнерово гледиште. Разговарајте о својим осећањима и о томе како се осећате, а не да окривљујете или критикујете њихове поступке. 

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas