· · Коментари: 0
РАЗВОД

Развод "школских другова": Како саопштити деци?

Љубав из школске клупе за некога је само сећање на прва заљубљивања, а за некога партнер за цео живот. Шта кад дође до развода?

1626170593_Depositphotos_174868868_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Није редак случај да парови који су везу започели још у школским данима стану пред олтар деценију или више касније, и остану у браку "док их смрт не растави". Овакве срећнике околина сматра идеалним половинама и примерима правих љубави. Међутим, догађа се да и њих снажно додирну проблеми, кризе, неслагања, па и разилажења.

Прочитајте још: Да ли су жене срећније поред ЛЕПОГ или ружног мушкарца? Одговор је ЧУДАН

Дуже сте у браку него док сте били сами

Чини нам се да, када дође до развода у оваквим случајевима, то много теже пада и некадашњим партнерима и њиховим најближима, него растанак од некога са ким нисте провели већи део живота. Јер и сами себе доживљавате као једно са партнером, он вам се подразумева у свакој мисли, промишљању, одлуци, сваком кораку напред и назад, храбрим и мање смелим плановима, обичним данима...

Најбољи пријатељ
- Чињеница је да је партнер најближа особа и најбољи пријатељ. Ова празнина није нека коју је могуће попунити, потребно је "одтуговати", будући да заправо у овој ситуацији, поред партнера, губимо и најбољег пријатеља и потребно је време да прођу негативне емоције - поручује Јована Јестровић.
Ако је супружник прво пријатељ - нема проблема

Шта се све губи када дође до развода од љубави из школских дана, са којом смо провели већи део живота, објашњава Јована Јестровић, мастер психолог и породични психотерапеут:

Људи различито "расту"

- У сваком односу би требало да нам је супружник најпре пријатељ, па онда све остало, и највећи број људи ће рећи управо то. Ипак, када се ради о односима из школских дана, ради се о особи са којом смо одрасли. У овом случају, не знамо како је то бити одрастао без те особе, јер то никада нисмо ни били - каже Јестровићева.

Прочитајте још: Кључна ствар у родитељству: ТРИ разлога зашто је важна РУТИНА!

  • Који су најчешћи разлози који доводе до разлаза?

- Иако су заједно одрасли, ови парови понекад "другачије одрасту". Неретко се дешава да имамо утисак да са неким идемо у истом правцу када смо у једној развојној фази, а након тога кренемо да се разилазимо. Такође, имала сам клијенте који су по 10, 15, па и 20 година заједно и који наводе да не знају шта се догодило и у ком моменту се партнер променио и почео да иде другим путем. Понекад се деси да страст у овим везама с временом замре и да један или оба партнера пронађу некога са ким је однос страственији и одлуче да напусте овог другог - објашњава Јестровићева.

Некада је разлог развода секс

  • Колико пута би овакви партнери требало да "мере пре него што пресеку"?

- У свом раду имала сам прилике да се сусрећем и са онима који много "мере" и са онима који су ову одлуку донели "преко ноћи". Мој одговор би био да се ово време не разликује од времена у ком би требало да промишљају овакве одлуке било који други партнери - истиче Јестровићева.

Прочитајте још: Некада су ожењени МУШКАРЦИ живели дуже, а сада се САМЦИ боље хране?!

  • Колико је то трауматично искуство за оба партнера?

- Ово искуство, чак и када се ради о заједничкој одлуци, није лако ни за једног од партнера. Дешавало ми се у пракси да су партнери долазили по савет како да саопште деци. У овим случајевима, ни оном ко "оставља" ни "остављеном" није лако и најчешће код оба партнера постоји велико преиспитивање. Оно што је доминантно заступљено је заправо велики страх од непознатог - закључује Јестровићева.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.