Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
БРАК

Како манипулисати мушкарцима: Мушка моћ долази из џепа, а женска из дигнутог носа

Шта подразумева надмоћ у емотивној вези и у ком тренутку један од партнера постаје такав?

1616419008_Depositphotos_349075000_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Како то утиче на заједнички живот у вези или браку? Психолог и психотерапеут Јована Јестровић наглашава да се доминација јавља углавном на почетку емотивног односа, неки кажу чак и на првом састанку:

Прочитајте још: ПАМЕТНА, ЛЕПА, ДУХОВИТА...Која особина мушкарцу говори да је она ПРАВА ЖЕНА?

- Основна карактеристика романтичних односа је њихова узајамност и требало би да подразумева равноправност - каже психолог.

Шта после меденог месеца?
То је развојна фаза односа, која долази након заљубљености "меденог месеца". Сви парови  долазе у ову фазу, а она различито изгледа у зависности од функционисања пара. Код неких, подразумева заједничко постављање одређених правила, док се код других огледа у сталним сукобима и наметањима
Да ли доминантне особе доминирају у браку?

Постоје особе које су по природи доминантне, без обзира на пол и породични модел одрастања и понашања. Значи ли то да ће такве и у вези или браку и партнеру наметати своју вољу по сваку цену?

- То апсолутно не мора да значи - истиче Јована Јестровић.

Прочитајте још: Разговарајте са партнером и бројите до десет: Како да спречите да ЉУБОМОРА уништи вашу везу

Свако од нас познаје макар једног доминантног мушкарца у пословном сегменту живота, коме у породичном дому жена диктира сваки покрет или успешну пословну жену која је код куће домаћица, одговара на супругове захтеве и не учествује у доношењу одлука.

Дурење Фото: Депозит
Жене се надуре и све добију.

Надмоћ у партнерским односима се углавном приписује јачем полу, бар је тако у патријархалним срединама и друштвима. Како је када жена намеће своју вољу и води главну реч? Јестровићева наглашава да су примери моћи у партнерским односима многобројни, али да постоје одређени стереотипи који су се показали чешћим у пракси:

Мушка моћ потиче из финансија и отворенија је.

- Моћ мушкарца се углавном везује за финансије, инвестиције, доношење одлука, и она је обично много отворенија него када се ради о женама. Код нежнијег пола су, са друге стране, присутне суптилније стратегије, попут дурења и повлачења, којима оне добију оно што желе и тиме заправо показују моћ.

Прочитајте још: Питате се ЗАШТО вам каријера стагнира? Можда је крив партнер!

- Кроз терапијски рад била сам у прилици да се сусрећем са паровима који имају изражену борбу за моћ, а ово представља можда и један од најчешћих проблема због којих се клијенти јављају. Конфликти у партнерском односу могу бити добри и пожељни, јер емотивни пар, учествујући у конфликту, заправо има прилику за развој. Ипак, понекад се дешава да су они јако учестали, да се партнери стално препиру ко је у праву и не попуштају док не истерају своје. Када је циљ да победи појединац, а не њихов однос, онда то није добро и говори о веома израженој борби за моћ, која има негативне последице на целокупан однос - закључује Јестровићева.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas