· · Коментари: 0
БРАК

Станислав Попов упозорава парове: Пре брака питајте га како замишља заједнички живот!

Жене више нису осуђене да кувају, чисте и чувају децу.

1618318557_Depositphotos_181045890_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Савремено доба и равноправност међу половима довели су до брисања многих граница, па су данас у појединим браковима или везама улоге замењене у великој мери. Како функционишу такви партнерски односи, у чему се конкретно огледају промене и на ком животном пољу су оне најизраженије?

Прочитајте још: Деца према хороскопском знаку: Лава подржавајте, Девици дајте полицу, а Вагу терајте да учи

- Према патријархалном обрасцу, живот пре оснивања породице представља увод у стереотипне улоге, па се од жене очекује већа смерност, док јачи пол мушкост доказује и као освајач. Међутим, савремени партнерски односи све мање прате ове стереотипе, па готово да више и не можемо да говоримо о "замењеним улогама", већ о онима које партнери добровољно бирају или на које пристају. Разноврсност савремених партнерских односа превазилази традиционалне обрасце - каже психолог и психотерапеут Станислава Попов.

Ствар договора
Нови односи функционишу одлично уколико су парови задовољни улогама, имају могућност избора, и ако су расподеле дужности, обавеза и очекиваног понашања ствар договора
Не кувају само жене, очеви чувају децу.

Брига о кућној хигијени и кување нису више само обавеза жене, а усмереност на каријеру и већа плата у односу на партнера све чешће је присутна. Очеви су знатно више укључени у одгајање деце него што је то био случај у прошлости, и то подразумева готово све активности, осим рађања и дојења.

Прочитајте још: Духовитост је кључ дугог брака, а ОЗБИЉАН брак је на климавим ногама

Међутим, уколико се било ко од партнера чврсто идентификује са унапред дефинисаном улогом за коју сматра да му је намењена, али је не остварује у односу, онда је то озбиљан проблем.

- Проблеми могу настати ако партнери немају подударне представе о родним улогама у вези или браку, или о томе како њихов однос треба да изгледа - истиче Станислава Попов.

Проблеми настају у плановима живота.
Разговор пре брака
Питање улога у партнерском односу и шта се у оквиру тога подразумева, а шта не, су важна и о њима треба разговарати пре започињања дугорочнијег односа или планирања заједничког живота.

До проблема долази и ако се улоге промене током везе или заједничког живота, а партнери нису о томе разговарали на време. Рецимо, када неко од партнера изгуби посао, ако због каријере жели да промени пребивалиште, ако један од њих не жели децу на почетку заједничког живота или касније, ако жели да задржи независни лични буџет...

Опстанак везе зависи од представе живота

Често се намеће питање каква је судбина таквих бракова и веза. Психолог каже да опстанак једне везе зависи од многих изазова, а један од важних фактора је избор партнера који многима изгледа као спонтан процес, заснован превасходно на међусобном допадању и привлачности. Али то није баш тако једноставно као што изгледа:

Прочитајте још: Најбољи НАПИТАК у борби против прехладе, мамурлука и чира на желуцу

- Ко ће нас привући зависи од унапред усвојених критеријума којих смо мање или више свесни. Али, за изградњу дугорочнијих односа потребно је много више од привлачности. Уколико имамо погрешне представе о љубави, велика је вероватноћа да нећемо бити успешни у остваривању трајнијег односа са неким. Критеријуми избора партнера који се заснивају на овим начелима имају већу шансу да опстану, чак и кад нас живот изненади привременом или трајном заменом улога - закључује Попов.

 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.