· · Коментари: 0

Зашто људи варају у везама или браковима? Стручњаци су навели низ разлога, неки су изненађујући

Превара може да открије много о особи која је чини

1683887537_shutterstock_1034150995-1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Чињеница је да неверсто није реткост. Истраживање је показало да се око 13% жена и 20% мушкараца упушта у неверство док су у браку, а други подаци сугеришу да је скоро половина (46,1%) људи варала док су уопште у вези, пише Тхе Лист.

Зашто, међутим, толико људи у моногамним везама на крају вара своје партнере уместо да само напусти везе које их не чине срећним? Постоји ли заједничка нит која их све повезује или нешто што може да се учини да се превара спречи?

Страх од самоће може довести до варања

За неке, неверство у вези открива много дубља питања. За друге, превара се своди на покушај ублажавања страха од непознатог изван већ пропале везе.

Према др Карли Клејни, лиценцираном психологу из Сијетла која је радила са многим паровима и појединцима који се боре са неверством, превара у овим случајевима може заправо бити претходница напуштању везе.

- Неки људи могу да варају јер се плаше да буду сами и желе да се увере да имају резервну опцију пре него што прекину своју тренутну везу - објашњава психолог за Тхе Лист.

Варање може бити чин очаја

Док се нека превара дешава када је веза већ на путу до краја, може бити случај да неко вара јер не жели да се њихова тренутна веза заврши упркос привлачности или осећањима према неком другом. Варање може бити чин очаја у којем починилац покушава да задржи везу коју има са својим партнером или партнерком док истовремено истражује нешто ново.

- Иако је превара чин издаје, то не значи да је особа која вара престала да воли свог партнера. Понекад људи варају јер се боре са својим осећањима према неком другом, али не желе да повреде особу са којом су у вези. Ово, наравно, претпоставља да превара никада неће бити откривена и да неће повредити партнера или постојећу везу особе. Када партнер то неминовно сазна, повреда је увећана и будућност везе је доведена у опасност - прича Калеи Хартман, лиценцирани брачни и породични терапеут.

Недостатак комуникације може довести до незадовољених потреба

Када неко не осећа да добија оно што му је потребно из везе, већа је вероватноћа да ће те потребе задовољити негде другде. А према мишљењу неколико стручњака, те незадовољене потребе могу бити директан резултат лоше комуникације.

- Лоша комуникација између партнера може довести до неспоразума, незадовољених потреба и недостатка емоционалне везе, што може довести до тога да један партнер тражи утеху или везу ван везе.

Проблеми са самопоштовањем могу натерати неке људе да варају

Незадовољство партнером или везом је скоро увек бар мали део неверства. А у неким случајевима, основни узрок може бити то што особа која на крају превари није осећала жељу свог партнера или је на неки други начин имала ниско самопоштовање.

- Превара може бити начин да појединци подигну своје самопоштовање или се сматрају пожељнијима, посебно ако се осећају потцењено у својој вези. Ово је делимично зато што сам чин варања са неким доказује тој особи да је још увек пожељан - према др Карли Клејни.

Лични проблеми или изазови могу довести до варања

- Понекад је превара мање везана за везу, већ се односи на нешто што појединац покушава да постигне. у свом животу и то се показује на овај деструктиван начин - рекла је докторка за Тхе Лист.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ


 


 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.