· · Коментари: 0
ПСИ И ШЕТЊА

ШЕТЊА СА ЉУБИМЦИМА КАО ОМИЉЕНА АКТИВНОСТ: Да ли је могуће ПРЕЧЕСТО изводити пса напоље?

Као никад пре, проводимо у већини случајева време код куће, и подаље од других људи.

1599478467_woman-892309_1280.jpg
Фото: Пиксабеј

Будући да смо под велом социјалне дистанце, "осуђени" на наше укућане и свакако кућне љубимце, одлазак у шетњу са крзненим пријатељем је нешто што вас растерећује у току дана. Планираних 10.000 корака у току дана за вас је фантастичан начин да се одвојите од омиљене фотеље, али колико то прија вашем псу?

ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ ПСА ИЗВОДИТИ ПРЕЧЕСТО У ШЕТЊУ?

Питали смо стручњаке на овом пољу и преносимо вам њихово мишљење. Укратко одговор гласи – ДА. Сасвим је реално пса изводити пречесто у шетњу. Свакако све зависи од тога какав је пас, односно какав је његов био ритам. Осим тога време је велики фактор који игра важну улогу у целој причи. Током летњих месеци пожељно је пса изводити у шетњу у раним јутарњим или вечерњим сатима, како би се избегла дехидратација. Свакако ако пас има потребу за изласком из куће у току дана (а има сигурно), такве шетње не треба да трају дуже од 5 минута.

Фото: Пиксабеј

Прочитајте још: Како ПСИ ПРОДУЖАВАЈУ НАШ ЖИВОТ и чине да живимо здравије

КОЈА ЈЕ ПРАВА КОЛИЧИНА ШЕТЊЕ ЗА ПСА?

Као што смо већ нагласили зависи од пса. Млађи пси и мање расе су обично пуни енергије и спремнији за дуже шетње, док старијим и већим псима одговара лаганији темпо и краћа шетња. У просеку ветеринари препоручују на дневној бази две шетње од по 30 минута уз одлазак у тоалет. У целој причи најважније да обратите пажњу на то како се пас понаша у току шетње. Ако вам се чини да је испувише уморан да би шетао 30 минута, скратите шетњу. Такође ако вуче поводац од куће ка улици, значи да му није било довољно и да жели још да шета уз вас. 

Фото: Пиксабеј

Прочитајте још: Чак и гледање РИБИЦА у акваријуму умирује, а ДОКТОРИ увек препознају ко од пацијената има ПСА

ЗНАЦИ ДА ПСА ПРЕВИШЕ ВОДИТЕ У ШЕТЊУ

Ако ваш пас чим узмете поводац у руке бежи у другу собу или се сакрива испод стола, знак је да је уморан и да не жели у шетњу. Ваши заједнични одласци у шетњу њему можда не пријају када је напољу превише топло или хладно. Запамтите он нема адекватну обућу за врео асфалт, нити за снег. Шетња треба да развесели вашег љубимца, а не да му проузрокује бол.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.