Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Грешке које правимо приликом дресуре паса: Ово не треба да радите

Постоји неколико ствари које ми, као “родитељи“ нашег љубимца ненамерно радимо, а које знају да се поиграју са емоцијама пса...

1700739854_shutterstock_142605394.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Без обзира на то колико покушавамо да будемо савршени, неки наши људски начини знају доста да збуне пса. Слање помешаних сигнала нашем псу ће их само натерати да се не понашају лепо. Али, да ли је ствар у лошем понашању или у лошој комуникацији?

1. “Долази овамо, одмах!”

Колико вас је на овај начин звало пса и добило само јурњаву за њим? Па, зашто га у ствари зовете? Често очекујемо од нашег пса да дође до нас, чак и када нема посебног разлога. Уместо јурњаве за њим, једноставно му дајте наградицу када дође од вас на вашу команду.

Суштина је у наградама, а оне би могле да буду све што ваш пас воли - грануле, мажење, чешкање по стомаку, њихова омиљена играчка итд. Међутим, никада немојте кажњавати пса када вам дође иако је пре тога био безобразан. Можда је јурцао по комшилуку читавих сат времена, али не треба да буде кажњен, јер вам после никада неће доћи на команду, јер ће мислити да ће бити тучен или грђен. Запамтите, увек дозивајте са мирним гласом и осмехом на лицу, јер ни један пас не воли да долази на љутит глас и намрштено лице.

2. Скакање

Не дозвољавајте вашем псу да скаче на госте, па чак и када инсистирају да га не грдите, јер воле псе. Ваш пас не зна разлику између 20-гошињакиње која воли псе и деде од 75 година који се управо вратио из болнице.

Ако је ваш пас “скакач”, упозорите госте на то пре него што дођу. Такође им реците да га игноришу док се потпуно не смири. Научите пса да ће добити љубав када су му све шапе на поду.

3.  Немојте му гурати њушку у...

...незгоду коју је направио у кући. Јесте да је најбитнији тренинг да нужду сме да врши само напољу, али док не научи некад се оваква незгода може десити у кући. Викање, гурање њушке у “неред” и ударање неће научити вашег пса да врши нужду напољу - већ ће га научити да вас се плаши и да то ради тамо где га не видите.

4. Не дозвољавајте псу да вас вуче

Када вас пас вуче, а држите га повоцу, то је за њега награда. Зашто? Зато што га то доведе до места на које он жели да иде. Не дозволите псу да вас вуче са места на место. Ако вам се ово дешава, станите мирно. Када се поводац опусти и пас почне да гледа у вас, наставите са шетњом.

Друга опција је да се окренете и кренете у другом смеру. Не заборавите да га наградите када мирно шета поред вас, јер пас који иде уз ногу и прави контакт са очима - заслужује награду! Овај тренинг захтева стрпљење, али се на крају исплати. Ако имате флекси поводац, пас никада неће научити да иде уз ногу. Научиће да што више вуче, то ће брже стићи до свог циља.

5. Време за обављање нужде није време за игру

Научите пса да “друштвени” сат следи након одрађеног посла. Ово је посебно важно за ноћне шетње. У почетку ће вам изгледати слатко, али временом ћете схватити да не желите да остајете са псом до 3 сата ујутру и да гледате у звезде. Не пуштајте га док не заврши посао; ако је дан, након завршене обавезе - пустите га, а ако је ноћ - вратите пса у кревет на спавање.

6. “Марш на место!”

Ваш пас одбија да иде на свој некада омиљени јастук за спавање или креветић? Колико пута сте га отерали на то “место” када није био добар? Место на којем спава или проводи највише времена би требало да буде удобно место у којем се ваш пас одмара и игра се са играчкицама или једе своју наградну коскицу. Зато, никада немојте користити “место” као казну.

7. “Причање”

Мажење, причање, играње, па чак и имитирање лајања ће навести пса да лаје или да испушта сличне (али кратке) звукове. Немојте давати пажњу псу који лаје, а када престане не заборавите да га наградите.

8. Попуштање њиховом “мољењу”

Те велике очи које моле испод трпезаријског стола је врло тешко игнорисати, поготово када вам се у крилу нађе мекана глава. Учините себи и својим гостима услугу - никада немојте да храните пса за столом. Грешите ако мислите да ће ваш љубимац заборавити да сте му “само једном” дали.

Ово не значи да пас не сме уопште понекад да ужива у нашој храни, већ само да не сме да добије храну док се једе за столом. Научите га да иде на место или у кревет где ће добити неку играчкицу и сачекати свој део вечере.

9. Дозвола за пењање по радним површинама

Ако ваш пас пронађе храну на радној површини у кухињи, неће проћи много времена да би дошао по још. Превенција је кључна у овом случају. Наградите пса који не улази у кухињу док сте код куће, а кухињу држите затвореном када идете негде.

10. Игра је битна

Псима је потребан “издувни вентил” за енергију. Ако им не пружте то, ваш пас ће се снаћи и обезбедити један, који се вама сигурно неће свидети. Обезбедите свом псу доста вежбања. Корен већине проблема се може пронаћи баш у овоме, ако пас не добија довољне стимулације и вежбе. Ако ваш пас зна да трчи по кући, препун енергије - то је знак да га изведете напоље.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas