· · Коментари: 0
пас

Колико пас треба да спава? Ово су знаци да му недостаје сан

Пси и људи разликују се по питању колико им сна треба да би били здрави и функционални. Иако није обављено много студија о псећим навикама спавања, довољно је да се зна да је псима потребно око десет сати свакодневно.

1631276559_Depositphotos_231853490_s-2019.jpg
Фото: Депосит

У просеку, здрав одрастао пас спава 10,8 сати сваки дан, али то зависи од његове старости, количине активности и општег здравља.

Овај број варира у зависности до старосне доби, количине активности и општег здравља.

У једној недавној студији о псећем сну, истраживачи у Великој Британији су посматрали обрасце спавања код штенаца старих 16 недеља и паса старих годину дана.

Истраживачи су закључили да одрасли пси спавају између осам и 13,5 сати сваки дан. У просеку, здрав одрастао пас спава 10,8 сати сваки дан.

Прочитајте још: ПУСТИТЕ ПСА У КРЕВЕТ: Седам изненађујућих разлога због којих треба да спава поред вас!

Колико пас треба да спава?

Студија је показала да штенци спавају у просеку 11,2 сата дневно. Амерички кинолошки клуб додаје да неки млади пси могу да спавају између 18 и 20 сати дневно!

То није ништа необично нити неочекивано. Штенци се још увек развијају. За правилан развој потребан им је довољан број сати сна.

Не само да њихов нервни и имунолошки систем сазрева, зглобовима и мишићима треба времена за опоравак након дана пуног игре и трчања. Утврђено је и да штенци спавају мање током ноћи од одраслих паса, али већину дана проводе дремајући.

Знакови да ваш пас не спава довољно укључују повећану раздражљивост и агресивност. Могу претерано да реагују на свакодневне догађаје или почну да доживљавају интензивну бол због раздвајања.

Такође је могуће да би ваш пас могао да заборави научене наредбе или где проналази познато место у кући ако спава довољно. Можда је најочигледнија екстремна поспаност.

Ако ваш пас показује било какве симптоме недостатка сна, могуће је да има проблем са спавањем. Опструктивна апнеја у сну јавља се код паса с кратким њушкама попут булдога или мопса.

Прочитајте још: Кућни љубимац који кошта 100 хиљада ЕВРА: Представљамо вам ПЕТ НАЈСКУПЉИХ раса МАЧАКА на свету (ФОТО)

Звукови хркања или гушења док ваше штене дрема, након чега следи изразита поспаност током дана су знаци да ваш пас има опструктивну апнеју током спавања.

Пси са артритисом могли би да имају проблема са спавањем због болова у зглобовима. Пратите како се ваш пас креће и има ли проблема с пењањем уз степенице, у аутомобил или на кауч.

Ако вам се чини да ваш пас спава превише (рецимо, више од 14 сати или више од половине дана), разговарајте с ветеринаром. Дијабетес и хипертиреоза могу да буду кривац. Занимљиво је да би ваш пас такође могао да осети губитак слуха. Будући да пси не проводе много времена у дубоком РЕМ сну, лако се пробуде уз звукове и друге сметње. Ако не чују ништа, наставиће да сањају.

Пси који добро спавају здравији су и срећнији. Успостављање дневног распореда за ваше кућне љубимце изврстан је начин да се од малена усади здрава навика спавања. Устајање сваки дан у исто време и одлазак у кревет у исто време сваке ноћи даје псима осећај сигурности.

Иако неки људи инсистирају на томе да њихови пси спавају с њима у кревету, то је добра идеја само ако то резултира здравим сном за све стране.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.