· · Коментари: 0

Кућне биљке које су опасне за љубимце: Ипак не могу заједно

Ако имате кућне љубимце, заборавите на неке биљке ма колико вам се свиђале. Избаците их из куће јер су веома токсичне и могу да изазову озбиљне проблеме.

1634390109_Depositphotos_213416940_S.jpg
Фото: Депосит

Дифенбахија

Токсична је и за псе и за мачке. Садржи хемикалију која представља претњу за животиње, па ако се део биљке прогута, долази до иритације језика и усне дупље.

Ова иритација касније може довести и до појачаног лучења пљувачке, потешкоћа у гутању и повраћања.

Драцена

Садржи сапонин, хемијско једињење који прави проблеме кућним љубимцима.

Ако се део биљке прогута, долази до повраћања, с крвљу и без ње, губитка апетита, депресије и интензивног лучења пљувачке. Код отрованих мачака се може приметити и проширење зеница.

Прочитајте још: Да ли се дешава и вама? Ево зашто пас воли да прати власника у стопу

Слоново уво

Слоново уво садржи сличну хемикалију као и дифенбахија, па је и реакција отроване животиње слична: иритација уста, отежано гутање, појачано лучење пљувачке и повраћање.

Срцолики филадендрон

Ова врста филадендрона је честа у домаћинствима, јер се лако гаји, а токсична је за псе и мачке.

Срцолики филадендрон садржи хемикалију која иритира уста и језик животиње. Заражени љубимац има симптоме као што су појачано лучење пљувачке, повраћање и тешкоће у гутању.

Алоја

Ова камењарка се често гаји у кућама и становима, а отровна је и за псе и за мачке због њеног састојка алоина.

Ова горка супстанца жуте боје може се наћи у готово свим врстама алоје и може проузроковати повраћање и крв у урину животиње.

Љиљан

Многе биљке из породице љиљана су отровне за мачке, а неке и за псе. Реакције мачака на ове биљке су повраћање и губитак апетита, а ако се животињи не пружи помоћ, долази до отказивања бубрега и угинућа.

Поједине врсте љиљана токсичне су и за псе и за мачке и долазак са њима у контакт изазива тешкоће у гутању, повраћање, иритацију усне дупље и језика и појачано лучење пљувачке.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.