· · Коментари: 0

Направите од њих своје љубимце и спасите ПЛАНЕТУ! Ево зашто су ПЧЕЛЕ важне и како да им ПОМОГНЕМО

Популације пчела су критичне за опстанак људи и производњу хране, јер су оне најзаслужнији распршивачи биља.

1653122507_bee-ge6d839a27_640.jpg
Фото: Пиксабеј

Међутим, пчеле изумиру невероватном брзином због прекомерне употребе пестицида. То није само опасност по ову врсту, већ и по нас саме, јер изумирање пчела значи и нестанак хране, а самим тим и изумирање целе планете. 

Прочитајте још: Стручњаци објашњавају сва чудна понашања МАЧАКА: Сазнајте шта ваш љубимац жели и мисли у сваком тренутку

Зато смо припремили начине како можете помоћи пчелама, ваш допринос много значи за здравију будућност свих нас. 

1. Засадите пчелињи врт

Једна од највећих претњи пчелама је недостатак безбедног станишта где би могле да граде домове и пронађу различите хранљиве изворе хране. Засађивањем пчелињег врта можете направити ходник станишта са биљкама које су богате поленом и нектаром. Не треба вам тона простора да узгајате биљке погодне за пчеле — баште се могу поставити у двориштима и у прозорским кутијама, саксијама за цвеће и садницама. Т

2. Без хемикалија 

Синтетички пестициди, ђубрива, хербициди и неоникотиноиди су штетни за пчеле, изазивајући тренутну смрт. Избегавајте да своју башту и зелене површине третирате хемијом. Уместо тога, користите органске производе и природна решења као што је компост да бисте помогли здрављу земљишта и додали корисне инсекте који чувају штеточине попут бубамаре и богомољке.

3. Обезбедите дрвеће за пчеле

Да ли сте знали да пчеле већину свог нектара добијају са дрвећа? Када дрво процвета, оно пружа стотине — ако не и хиљаде — цветова за храњење. Дрвеће није само одличан извор хране за пчеле, већ и основно станиште. Лишће дрвећа и смола обезбеђују материјал за гнежђење пчела, док су шупљине од природног дрвета одлична склоништа. Са крчењем шума и развојем у порасту, можете помоћи у јачању пчелињих станишта бригом о дрвећу и придруживањем догађајима за садњу дрвећа у вашем подручју.

4. Направите пчелињу купку

Пчеле имају велику жеђ тражећи храну и сакупљајући нектар. Напуните плитку каду или чинију за птице чистом водом, а унутра поређајте шљунак и камење тако да разбијају површину воде. Пчеле ће слетети на камење и шљунак да би попиле дуго, освежавајуће пиће.

5. Изградите домове за домаће пчеле

Да ли сте знали да су већина пчела усамљена бића? 70% појединачних пчела живи под земљом, док 30% живи у рупама унутар дрвећа или шупљих стабљика. Врсте попут бумбара граде своја гнезда на неометаном земљишту, а ви можете да им обезбедите сигурно уточиште тако што ћете им оставити нетакнуту парцелу у својој башти! Или поставите кошнице уколико сте у могућности, то неће само помоћи пчелама. већ и ви можете користити плодове њиховог рада. Ако немате простора за кошницу мале кућице попут ове са слике сасвим су довољне. Битно је да има доста рупица за њихово индивидуално одмарање.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.