Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТИ

На излету вас је УБОЛА ПЧЕЛА? Ево шта се препоручује да урадите одмах

Цветање током пролећа има и своје лоше стране...

1682373246_shutterstock_325022110.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Непријатно познанство са пчелом може се десити било где - на пикнику, у парку, у шетњи, чак и међу воћним редовима на пијаци. Она такође може да улети у стан, осећајући арому слаткиша - на пример, оставили сте отворен прозор, а на столу је чоколадица или воће. И тако сте посегнули за десертом, а као одговор добили сте тешку одбијање. И као резултат, дивљи бол, оток и црвенило.

Прочитајте још: Откривамо 5 начина како да пијете више воде дневно

Како пружити прву помоћ за убод пчеле?

Прво треба да схватите да ли вас је пчела убола. На крају крајева, то може бити и оса, бумбар или стршљен. Обично су пчеле и осе те које су збуњене - њихови уједи су подједнако болни, али оса не оставља убод. А бол од уједа стршљена и бумбара је много јачи. Друго, у сваком случају, потребно је да се обратите лекару, јер можда не знате о реакцији вашег тела. Угриз може изазвати тешку алергијску реакцију - до анафилактичког шока.

Прочитајте још: ДЕЦА га НЕ ВОЛЕ, али ЗЕЛЕНИ ЦВЕТ има више витамина Ц него ПОМОРАНЏА!

Међутим, ако тренутно нема могућности да се обратите лекару, требало би да пружите прву помоћ, ублажите бол и спречите повећање едема.

Прочитајте још: Ако се здраво храните и вежбате, не значи да радите ДОБРО СЕБИ: Ово су РАЗЛОЗИ

  • Ако вас уједе пчела, прво морате да уклоните убод пинцетом третираном алкохолом. Ово се мора урадити брзо, јер убод у кожи наставља да производи токсин.
  • Не истисните убод - то ће само повећати ослобађање отрова.
  • Исперите угриз водом и нанесите завој навлажен калијум перманганатом или водоник пероксидом.
  • Узмите антихистаминике и нанесите хладан облог на упаљено место.
  • Пијте више воде и пазите на своје стање.
  • Ако се откуцаји срца учестали, појавила се мучнина, отежано дисање, температура је порасла и оток се појачао - хитно идите у болницу.

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas