Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Они њухом откривају свет и бића око себе: Да ли знате због чега ПСИ воле да њуше међуножје својих власника?

Псећи њух је, као што вероватно већ знате, много снажнији од људског. Они њухом откривају свет и бића око себе

1657541881_kuce.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Органско једињење

Пси у носу имају посебан (Јацобсонов) орган који им служи за откривање разних материја које чине мирис. Сигурно сте приметили да пси воле да њуше међуножје људи, али верујемо да вам није било јасно зашто то раде. Пре него што одговоримо на ово питање, морамо нагласити да пси то раде и једни другима.

Прочитајте још: Предности одрастања уз пса: Уче о одговорности и емоционалној интелигенцији

Њушењем задњица могу да сазнају којег је пола други пас, чиме се храни, како је расположен и низ других информација. Доктор Георге Прети радио је на испитивању аналних излучевина код паса и открио је да псеће задњице имају аналне врећице – мале жлезде које испуштају хемијска једињења.

Једно од тих једињења је триметиламин – органско једињење који настаје распадањем биљака и животиња, а препознатљив је као смрад лошег задаха или труле рибе.

Немојте му то бранити

Захваљујући свом посебном органу за њушење, пси могу да сазнају разне информације о другом псу. Баш због тога пси њуше и задњицу и полне органе својих власника и других људи. Чине то како би нас упознали. На тај се начин повезују с власником и откривају о њима информације.

Прочитајте још: И кућни љубимци могу да ИЗГОРЕ: Ово су симптоми СУНЧАНИЦЕ код мачака, а на овај начин им можете помоћи

Битно је не грдити пса када то ради јер морате бити свесни да пси једноставно комуницирају на другачије начине. Ако ваш пас то ради, значи да вас упознаје, прихвата и воли. Немојте му то бранити.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas