Oglas
· · Komentari: 0

Oni njuhom otkrivaju svet i bića oko sebe: Da li znate zbog čega PSI vole da njuše međunožje svojih vlasnika?

Pseći njuh je, kao što verovatno već znate, mnogo snažniji od ljudskog. Oni njuhom otkrivaju svet i bića oko sebe

1657541881_kuce.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Organsko jedinjenje

Psi u nosu imaju poseban (Jacobsonov) organ koji im služi za otkrivanje raznih materija koje čine miris. Sigurno ste primetili da psi vole da njuše međunožje ljudi, ali verujemo da vam nije bilo jasno zašto to rade. Pre nego što odgovorimo na ovo pitanje, moramo naglasiti da psi to rade i jedni drugima.

Pročitajte još: Prednosti odrastanja uz psa: Uče o odgovornosti i emocionalnoj inteligenciji

Njušenjem zadnjica mogu da saznaju kojeg je pola drugi pas, čime se hrani, kako je raspoložen i niz drugih informacija. Doktor George Preti radio je na ispitivanju analnih izlučevina kod pasa i otkrio je da pseće zadnjice imaju analne vrećice – male žlezde koje ispuštaju hemijska jedinjenja.

Jedno od tih jedinjenja je trimetilamin – organsko jedinjenje koji nastaje raspadanjem biljaka i životinja, a prepoznatljiv je kao smrad lošeg zadaha ili trule ribe.

Nemojte mu to braniti

Zahvaljujući svom posebnom organu za njušenje, psi mogu da saznaju razne informacije o drugom psu. Baš zbog toga psi njuše i zadnjicu i polne organe svojih vlasnika i drugih ljudi. Čine to kako bi nas upoznali. Na taj se način povezuju s vlasnikom i otkrivaju o njima informacije.

Pročitajte još: I kućni ljubimci mogu da IZGORE: Ovo su simptomi SUNČANICE kod mačaka, a na ovaj način im možete pomoći

Bitno je ne grditi psa kada to radi jer morate biti svesni da psi jednostavno komuniciraju na drugačije načine. Ako vaš pas to radi, znači da vas upoznaje, prihvata i voli. Nemojte mu to braniti.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas