Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Попино прасе- НЕПРИЈАТЕЉ ВАШЕГ ПСА: Зашто је опасно и шта треба урадити ако се негде завуче?

Како препознати знаке да ли ваш љубимац пати од проблема проузрокованих овом биљком...

1688716830_Pas-i-popino-prase.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Попино прасе је једна од најраспрострањенијих травки, како у свету, тако и у нашим пределима. Управо из овог разлога, ова биљка може постати један од најчешћих разлога посети ветеринару током пролећа и лета.

У наставку текста, доносимо вам како можете да препознате знаке да ли ваш љубимац пати од проблема проузроковних попиним прасетом.

Шта је попино прасе?

Хордеум муринум или лисичији репак, у народу је познат као попино прасе, је биљка која припада роду јечмених трава. Можете је видети у готово свим урбаним и руралним пределима који имају травнату површину, у парковима, двориштима и зеленилу око зграда.

Попино прасе не прелази висину од 40 центиметара. Врх ове травке изгледа као метлица, а њено семе има заштитни омотач који омогућава овој биљци да се лако закачи за животињску длаку. Врх биљке је оштар, и омогућава јој да се лако закачи за длаку пса или забоде у кожу.

Највећи проблем код попиног прасета је семе које има оштар врх и када се закачи, лако се даље укопава у кожу.

Због своје структуре и облика, попино прасе представља потенцијални ризик за вашег пса.

Зашто попино прасе може бити опасно за Вашег пса?

Попино прасе, захваљујући својој структури, може се лако закачити на длаку или кожу пса. Попино прасе се најчешће закачи на неку од следећих регија:

Шапе
Кожу
Усну дупљу
Гениталне Органе
Уши
Очи

Уколико се попино прасе закачи за крзно, власници паса је могу лако уклонити уколико га одмах примете. Саветујемо да попино прасе одмах уклоните са крзна пса, и тако решите потенцијалне компликације.

У случају да се попино прасе већ налази забодено у шапи, носној шупљини, уху пса или другој неприступачној регији – саветујемо вам да уклањање препустите ветеринару.

Компликације изазване попиним прасетом

Озбиљне компликације могу да настану уколико попино прасе уђе у очи или уши вашег пса, или уколико пас поједе ову биљку. У том случају је неопходна интервенција ветеринара, који ће пажљиво уклонити попино прасе, проценити компликације и применити даљу терапију, уколико је потребна.

Постоје случајеви у којима је ова биљка узрок озбиљних проблема у којима је неизбежна хитна хируршка интервенција. То су ситуације у којима попино прасе може оштетити органе дигестивног система (након што пас поједе биљку) или оштећења респираторног система (плућа), уколико доспе у респираторни систем кроз носну шупљину пса. Уколико се ово деси вашем псу, саветујемо вам да се хитно обратите Вашем ветеринару.

Како уочити попино прасе код пса?

Уколико се попино прасе заглавило у шапи пса, прво што ћете приметити је шепање. Ако је попино прасе доспело на крзно или длаку пса, приметићете да се пас јако чеше. У овим случајевима, можете реаговати одмах и одстранити попино прасе. Саветујемо да то урадите одмах, пре него што се дубље забије у шапу или кожу.

У зависности од тога где се попино прасе налази, најчешћи знаци и симптоми које можете приметити код Вашег пса су:

- Сузење, отицање или затварање ока
- Појачано кијање, и избацивање секрета кроз једну ноздрву
- Нагињање главе на страну
- Кашаљ
- Одбијање хране
- Шепање и лизање шапе
- Појава апсцеса на телу

Уколико неки од ових знакова приметите код свог пса, неопходна је хитна интервенција ветеринара!

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas