Oglas
· · Komentari: 0

Popino prase- NEPRIJATELJ VAŠEG PSA: Zašto je opasno i šta treba uraditi ako se negde zavuče?

Kako prepoznati znake da li vaš ljubimac pati od problema prouzrokovanih ovom biljkom...

1688716830_Pas-i-popino-prase.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Popino prase je jedna od najrasprostranjenijih travki, kako u svetu, tako i u našim predelima. Upravo iz ovog razloga, ova biljka može postati jedan od najčešćih razloga poseti veterinaru tokom proleća i leta.

U nastavku teksta, donosimo vam kako možete da prepoznate znake da li vaš ljubimac pati od problema prouzrokovnih popinim prasetom.

Šta je popino prase?

Hordeum murinum ili lisičiji repak, u narodu je poznat kao popino prase, je biljka koja pripada rodu ječmenih trava. Možete je videti u gotovo svim urbanim i ruralnim predelima koji imaju travnatu površinu, u parkovima, dvorištima i zelenilu oko zgrada.

Popino prase ne prelazi visinu od 40 centimetara. Vrh ove travke izgleda kao metlica, a njeno seme ima zaštitni omotač koji omogućava ovoj biljci da se lako zakači za životinjsku dlaku. Vrh biljke je oštar, i omogućava joj da se lako zakači za dlaku psa ili zabode u kožu.

Najveći problem kod popinog praseta je seme koje ima oštar vrh i kada se zakači, lako se dalje ukopava u kožu.

Zbog svoje strukture i oblika, popino prase predstavlja potencijalni rizik za vašeg psa.

Zašto popino prase može biti opasno za Vašeg psa?

Popino prase, zahvaljujući svojoj strukturi, može se lako zakačiti na dlaku ili kožu psa. Popino prase se najčešće zakači na neku od sledećih regija:

Šape
Kožu
Usnu duplju
Genitalne Organe
Uši
Oči

Ukoliko se popino prase zakači za krzno, vlasnici pasa je mogu lako ukloniti ukoliko ga odmah primete. Savetujemo da popino prase odmah uklonite sa krzna psa, i tako rešite potencijalne komplikacije.

U slučaju da se popino prase već nalazi zabodeno u šapi, nosnoj šupljini, uhu psa ili drugoj nepristupačnoj regiji – savetujemo vam da uklanjanje prepustite veterinaru.

Komplikacije izazvane popinim prasetom

Ozbiljne komplikacije mogu da nastanu ukoliko popino prase uđe u oči ili uši vašeg psa, ili ukoliko pas pojede ovu biljku. U tom slučaju je neophodna intervencija veterinara, koji će pažljivo ukloniti popino prase, proceniti komplikacije i primeniti dalju terapiju, ukoliko je potrebna.

Postoje slučajevi u kojima je ova biljka uzrok ozbiljnih problema u kojima je neizbežna hitna hirurška intervencija. To su situacije u kojima popino prase može oštetiti organe digestivnog sistema (nakon što pas pojede biljku) ili oštećenja respiratornog sistema (pluća), ukoliko dospe u respiratorni sistem kroz nosnu šupljinu psa. Ukoliko se ovo desi vašem psu, savetujemo vam da se hitno obratite Vašem veterinaru.

Kako uočiti popino prase kod psa?

Ukoliko se popino prase zaglavilo u šapi psa, prvo što ćete primetiti je šepanje. Ako je popino prase dospelo na krzno ili dlaku psa, primetićete da se pas jako češe. U ovim slučajevima, možete reagovati odmah i odstraniti popino prase. Savetujemo da to uradite odmah, pre nego što se dublje zabije u šapu ili kožu.

U zavisnosti od toga gde se popino prase nalazi, najčešći znaci i simptomi koje možete primetiti kod Vašeg psa su:

- Suzenje, oticanje ili zatvaranje oka
- Pojačano kijanje, i izbacivanje sekreta kroz jednu nozdrvu
- Naginjanje glave na stranu
- Kašalj
- Odbijanje hrane
- Šepanje i lizanje šape
- Pojava apscesa na telu

Ukoliko neki od ovih znakova primetite kod svog psa, neophodna je hitna intervencija veterinara!

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas