Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Зимски услови

Шта радити када је време за шетњу, а напољу је ХЛАДНО? Капутић за пса: ДА или НЕ?

Да ли и када треба вашег љубимца заштитити од хладноће, да ли веровати стручњацима или пратити понашање пса

1667398437_kuce.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Како долазе хладнији дани, тако се облачимо све топлије када излазимо из куће. Да ли исто важи и за кућне љубимце?

Да ли би нам рекли, када би могли : 'хеј, немој да ми облачиш ту јакницу, мени то не треба!' , или би пак исказали задовољство што су се и они утоплили, како би пријатно могли да се прошетају са нама? На ово питање можда нећемо добити одговор, али зато судећи по стручњацима можемо донети неке закључке.

Чињеница је да није свим четвороножним љубимцима неопходна зимска гардероба, чак и када је напољу веома хладно. Некада, додатни слој може учинити више штете него користи. Међутим, многим расама паса добро би дошао још један заштитни слој.

Фото: Схуттерстоцк

Понекад, власницима шетња са псом по екстремно хладном времену може бити врло узнемирујућа, јер се не могу отргнути од помисли да је њиховом љубимцу можда хладно, упркос његовом природном крзну. Будући да је псима неопходно да изађу минимум два пута дневно напоље, да обаве физиолошке потребе, и по могућству истрче се и ослободе вишка енергије, разумљиво је што власници паса не желе да угрозе њихово здравље, и купују им зимске капуте.

Поред овога, у питању је и ствар практичности, јер када је напољу кишно време или снег, боље је имати тканину коју ћете кући скинути и осушити, него мокар стомачић или цео пас, кога морате купати и осушити сваки пут.

Прочитајте још: Да ли сте се икад запитали зашто пси СПАВАЈУ СКЛУПЧАНИ? Ова навика датира из ДАВНИХ ВРЕМЕНА и има ДВЕ СВРХЕ

С друге стране, оваква одлука може бити и ствар помодарства. Ако желите да пратите трендове, нема сумње да ћете свом псу купити нов зимски капутић.

Да ли је псу заиста потребна зимска јакна?

Уколико живите у близини шуме или парка, где ваш пас може неометано да трчи, игра се са другим куцама, преврће и лежи на земљи, и том приликом се поприлично покваси, у том случају је боље обући му јакну или капут. Ако је проприлично хладно, а пси имају кратку длаку, и навикли су на кућне услове, онда је због здравља такође боље изаћи напоље са јакном, него без ње.

Ако сте у дилеми, једноставно посматрајте како се ваш пас понаша када сте у шетњи. Ако пас дрхти, споро хода, показује знаке нелагоде и хладноће, не жели да шета по таквим условима, то је сигуран знак да би му додатни слој добро дошао. Такође, старији, као и веома млади, и пси са неким здравственим проблемима, могу имати добробити од додатне гардеробе.

Прочитајте још: Колико дуго треба да шетате пса? Обратите пажњу на расу

Којим расама паса је заиста потребна?

Мањи пси имају мању површину за складиштење температуре од већих паса, па је њима потребнија зимска гардероба. Расе које спадају у ову групу су: чиваве, теријери, пинчеви, малтезери. Такође, пси врло витке грађе попут хртова, цениће ако их утоплите током шетње зими. Пси који имају веома танко крзно, или га немају уопште захтевају да носе зимски капут.

Насупрот њих су пси са дугом и густом длаком, који немају потребу за зимском одећом. Такође, тамно крзно апсорбује више топлоте зими од светлог. А заправо, тежина капута би могла да смањи изолациона својства псећег крзна, па треба обратити пажњу на дебљину материјала- да довољно греје али да тежина не оптерети
вашег љубимца. 

БОНУС ВИДЕО: 

 

 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas