· · Komentari: 0
Zimski uslovi

Šta raditi kada je vreme za šetnju, a napolju je HLADNO? Kaputić za psa: DA ili NE?

Da li i kada treba vašeg ljubimca zaštititi od hladnoće, da li verovati stručnjacima ili pratiti ponašanje psa

1667398437_kuce.jpg
Foto: Shutterstock

Kako dolaze hladniji dani, tako se oblačimo sve toplije kada izlazimo iz kuće. Da li isto važi i za kućne ljubimce?

Da li bi nam rekli, kada bi mogli : 'hej, nemoj da mi oblačiš tu jaknicu, meni to ne treba!' , ili bi pak iskazali zadovoljstvo što su se i oni utoplili, kako bi prijatno mogli da se prošetaju sa nama? Na ovo pitanje možda nećemo dobiti odgovor, ali zato sudeći po stručnjacima možemo doneti neke zaključke.

Činjenica je da nije svim četvoronožnim ljubimcima neophodna zimska garderoba, čak i kada je napolju veoma hladno. Nekada, dodatni sloj može učiniti više štete nego koristi. Medjutim, mnogim rasama pasa dobro bi došao još jedan zaštitni sloj.

Foto: Shutterstock

Ponekad, vlasnicima šetnja sa psom po ekstremno hladnom vremenu može biti vrlo uznemirujuća, jer se ne mogu otrgnuti od pomisli da je njihovom ljubimcu možda hladno, uprkos njegovom prirodnom krznu. Budući da je psima neophodno da izadju minimum dva puta dnevno napolje, da obave fiziološke potrebe, i po mogućstvu istrče se i oslobode viška energije, razumljivo je što vlasnici pasa ne žele da ugroze njihovo zdravlje, i kupuju im zimske kapute.

Pored ovoga, u pitanju je i stvar praktičnosti, jer kada je napolju kišno vreme ili sneg, bolje je imati tkaninu koju ćete kući skinuti i osušiti, nego mokar stomačić ili ceo pas, koga morate kupati i osušiti svaki put.

Pročitajte još: Da li ste se ikad zapitali zašto psi SPAVAJU SKLUPČANI? Ova navika datira iz DAVNIH VREMENA i ima DVE SVRHE

S druge strane, ovakva odluka može biti i stvar pomodarstva. Ako želite da pratite trendove, nema sumnje da ćete svom psu kupiti nov zimski kaputić.

Da li je psu zaista potrebna zimska jakna?

Ukoliko živite u blizini šume ili parka, gde vaš pas može neometano da trči, igra se sa drugim kucama, prevrće i leži na zemlji, i tom prilikom se poprilično pokvasi, u tom slučaju je bolje obući mu jaknu ili kaput. Ako je proprilično hladno, a psi imaju kratku dlaku, i navikli su na kućne uslove, onda je zbog zdravlja takodje bolje izaći napolje sa jaknom, nego bez nje.

Ako ste u dilemi, jednostavno posmatrajte kako se vaš pas ponaša kada ste u šetnji. Ako pas drhti, sporo hoda, pokazuje znake nelagode i hladnoće, ne želi da šeta po takvim uslovima, to je siguran znak da bi mu dodatni sloj dobro došao. Takodje, stariji, kao i veoma mladi, i psi sa nekim zdravstvenim problemima, mogu imati dobrobiti od dodatne garderobe.

Pročitajte još: Koliko dugo treba da šetate psa? Obratite pažnju na rasu

Kojim rasama pasa je zaista potrebna?

Manji psi imaju manju površinu za skladištenje temperature od većih pasa, pa je njima potrebnija zimska garderoba. Rase koje spadaju u ovu grupu su: čivave, terijeri, pinčevi, maltezeri. Takodje, psi vrlo vitke gradje poput hrtova, ceniće ako ih utoplite tokom šetnje zimi. Psi koji imaju veoma tanko krzno, ili ga nemaju uopšte zahtevaju da nose zimski kaput.

Nasuprot njih su psi sa dugom i gustom dlakom, koji nemaju potrebu za zimskom odećom. Takodje, tamno krzno apsorbuje više toplote zimi od svetlog. A zapravo, težina kaputa bi mogla da smanji izolaciona svojstva psećeg krzna, pa treba obratiti pažnju na debljinu materijala- da dovoljno greje ali da težina ne optereti
vašeg ljubimca. 

BONUS VIDEO: 

 

 

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.