· · Komentari: 0

Da li ste se ikad zapitali zašto psi SPAVAJU SKLUPČANI? Ova navika datira iz DAVNIH VREMENA i ima DVE SVRHE

Ova neobična navika naših krznenih drugara ukorenjena je u njihovoj evoluciji

1666689909_dog-g6e66dcd06_1280.jpg
Foto: Pixabay

Priče o vernosti i ljubavi čoveka prema čoveku samo iznova potvđuju staru izreku da je pas čovekov najbolji prijatelj. Postali su sastavni deo naših porodica, sa kojima delimo hranu, ali i krevet.

Svaki vlasnik imao je prilike da vidi simpatičan prizor kada se njegov ljubimac sklupča pre nego što zaspi. Ako ste mislili da se psi sklupčaju u klupko kako bi im bilo udobnije, varate se.

Pročitajte još: LJubimac i čist i mirisan dom su KOMPATIBILNI! Evo kako da to postignete

Dr Margaret Gruen, asistentkinja bihejvioralne medicine na Fakultetu veterinarske medicine Univerziteta "NY State", objasnila je:

- Kada psi spavaju u divljini, posebno tamo gde je veoma hladno, oni će iskopati gnezdo u zemlji i sklupčati se u njemu. Telo uvijeno u lopticu omogućava im da bolje zadrže toplotu. Takođe, ova pozicija štiti njihove najranjivije organe od potencijalnih predatora – tvrdi asistentkinja.

Takođe, u davna vremena, psi su na ovaj način štitili unutrašnje organe. Naime, san je stanje u kom su bili ranjivi u divljini, a kako bi se više zaštitili od spoljnih pretnji, ugnezdili bi se tako kako bi sprečili da im predator ozledi vitalne organe.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.