Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Све што треба да знате о хигијени ако имате КУЋНОГ ЉУБИМЦА У СТАНУ: Шта све не перемо, а требало би?

Ако имате пса или мачку у стану, проверите да ли редовно перете следеће ствари

1686733945_shutterstock_2249051251.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Као што редовно перемо руке, тако би након сваког повратка из шетње псу требало да оперемо шапе. Исто тако треба редовно одржавати хигијену ствари које наши кућни љубимци користе, а ево колико често то треба да радите да бисте заштитити и њих, и себе, и укућане.

Посуде за храну и воду - Треба их прати сваки дан врућом водом и детерџентом јер и пси и мачке могу у њих извана да унесу гљивице, бактерије и алге. Уместо пластичних посуда (клице се таложе у огребаним порама), набавите оне од нерђајућег челика.

Огрлица и поводац - Иако то многи не раде, огрлица за псе се по правилу пере бар једном недељно. И поводац треба чистити сваких седам дана, тако ћете с њега елиминисати бактерије.

Претходно с огрлице скините идентификационе и металне (или пластичне) ознаке и привеске. Ставите их у кесу за веш са затварачем да бисте заштитили машину и оперите их на температури не мањој од 60 степени.

Ако их перете ручно, користите топлу воду и сапун, а ако су огрлица и поводац од коже - онај за регенерацију коже.

Ако ваша мачка носи огрлицу, требало би такође да је оперете бар једном недељно, средством за куц́не љубимце. Можете и чешће ако маца воли да борави напољу јер се тада брже прља.

Играчке - Оне с којима се свакодневно играју перите чешће, остале на неколико недеља. Важно је да користите детерџенте који су безбедни за љубимце да бисте избегли гутање штетних хемикалија. Можете и да их ставите у машину за прање судова (ниска температура), а мекше играчке у веш-машину (висока температура).

Пластичне играчке за куце и маце перите ручно, меким сунђером да не направите огреботине на које се лепе бактерије.

Ћебад - Пси воле да се после шетње склупчају у свом кревету (корпи) или на ћебету. Ако се њихова постељина не пере редовно (бар једном недељно), на њој ће се накупити бактерије и гљивице, али и гриње, буве и крпељи које су донели споља.

Претходно их усисајте да бисте уклонили ситне остатке, мрвице и длаке, па нанесите средство за одстрањивање мрља на места где је потребно и оперите у машини користећи специјалне прашкове намењене за љубимце, који су нежни за њихову кожу и посебно ефикасни у уклањању непријатних мириса.

У ову сврху никад не користите омекшивач.

Када су мачке у питању, њихову постељину треба прати ређе, само кад се упрља - воле да ствари миришу на њих, а не на дезерџенте и омекшиваче.

Посуда за мачји песак - Ако "посао" обавља у кући и има свој тоалет (посуду), столицу би требало одстранити чим обави ствар, а бар два пута дневно морате да уклањате грудвице урина.

Темељно чишћење се препоручује најмање једном недељно, али тада немојте да користите дезинфекциона средства јер неки њихови састојци су токсични за мачке.

Препоручује се прање топлом водом и благим детерџентом за судове који је без мириса.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas