Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
кућни љубимци

Зашто пас лиже своје усне? Да ли сте приметили ову навику?

Када видите свог пса да облизује језиком своје усне, инстинктивно ћете помислити да је гладан.

1632856373_Depositphotos_55764641_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Међутим, шта ако је управо завршио са оброком и у близини нема хране која га мами? Оно што можда нисте знали је то да је лизање усана врста комуникације код паса. Пас који лиже своје усне користи говор тела како би вам рекао шта тренутно осећа. Ако приметите да ваш пас лиже своје усне када нема хране у близини, он вероватно покушава да вам пошаље неку поруку. Али какву?

Шта значи када пас лиже свој усне?

Лизање усана спада у групу смирујућих радњи код паса. Овакав облик понашања се назива и гест смирења. Пси показују овакво понашање када су под стресом или им је због нечег неугодно. Ако нешто што се око њега дешава пас доживљава као претњу, он ће лизати своје усне да вам пошаље поруку забринутости. Ако је пас у кући урадио нешто што није смео док ви нисте били ту и бурно сте реаговали када сте се вратили, врло је вероватно да ће он лизати своје усне како би смирио ситуацију.

Прочитајте још: Колико пас треба да спава? Ово су знаци да му недостаје сан

Такође у току тренинга, пси имају обичај да лижу своје усне, чиме настоје да пошаљу поруку тренеру да не разумеју шта се од њих тражи. Ако приметите овакав облик понашања када тренирате вашег пса, најбоље би било да прекинете са тренингом. Када нешто не разуме, пас је узнемирен и није у стању да следи ваше инструкције.

Трећи потенцијални разлог лизања усана може да има здравствену основу. Уколико пас пати од мучнине, или има проблема са зубима и деснима врло је вероватно да ће лизати своје усне. Уколико сте у недоумици по питању здравља вашег љубимца, пожељно је да се обратите ветеринару.

Лизање усана се сматра гестом који спречава агресију. Оно је знак да је пас под стресом и овакав начин понашања је његов први покушај да уклони претњу. Ако његови покушаји не успевају (и ви и даље вичете на њега) пас може прибећи агресивном понашању. Ако видите да вас пас лиже своје усне, а знате да није гладан, најбоље би било да се одмакнете од њега и дате му мало простора да се смири. Такође добро би било да покушате да откријете и уклоните разлог његове узнемирености. Ово вас може спасити од потенцијалног уједа.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas