Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
НЕГА

Да ли знате зашто је боље НЕ СУШИТИ КОСУ након прања шампоном?

Многи људи верују да природно сушење чини коврче јачим и здравијим. Да ли је тако?

1670624081_531131_shutterstock-1016876512_f.png
Фото: Shutterstock
Oglas

Међу народним рецептима за лепоту често постоји препорука да се коса после прања осуши сама. Верује се да фен за косу оштећује косу, чинећи је танком и ломљивом. Међутим, испоставило се да је истина мало другачија.

Прочитајте још: 8 разлога због којих треба да једете КРУШКЕ: Имају веома позитиван утицај на здравље, а за ову групу људи су посебно корисне

Савремена истраживања показују да је правилно фенирање косе корисније од природног сушења. Посебно је важна употреба фена за дугу косу. 

Зашто дуго сушење оштећује косу?

Централни део сваке длаке (кортекс, који се састоји од кератина) је заштићен кутикулом - заштитним слојем који се састоји од љуски које су чврсто прислоњене једна уз другу - кератинизоване дугуљасте ћелије. Током прања шампоном, вода продире између љускица, што доводи до отицања кортекса и повећања запремине. Због тога се љуске заштитног слоја „отварају“, остављајући кератинско језгро беспомоћним. Ако не сушимо косу, продужено излагање води на отеченом кортексу растеже омотач љуски косе изнова и изнова.

Прочитајте још: Послушајте ове савете и третмани вам неће бити потребни: Откривамо како би требало да изгледа ваша ИСХРАНА

Кутикула "пуца" - као резултат, коса постаје крхка и подељена. Поред тога, у влажном окружењу, неке врсте гљивица које живе на кожи главе размножавају се много брже. Његово брзо ширење се манифестује сврабом, љуштењем (иста перут) и црвенилом. Са склоношћу власишта ка повећаном лучењу себума, природно исушивање косе доводи до повећања њиховог садржаја масти и потребе за чешћом употребом шампона.

Како правилно сушити косу?

Неправилна употреба фена може оштетити косу. Придржавајте се ових правила:

Прочитајте још: Колико времена нам је потребно да се ЗАЉУБИМО? Истраживање дошло до занимљивих одговора

  • Да бисте ојачали косу, потребно је "изгладити" љуске заштитног слоја, присиљавајући их да се што ближе прилагоде једни другима и штите кератински кортекс. У ту сврху се користе маске које се наносе пре регенератора. Без обзира да ли за стајлинг користите козметику, придржавање једноставних правила сушења косе помоћи ће вам да одржите бујне локне.
  • Не можете уврнути чврст турбан са пешкира, увијати и стискати косу. Механичке силе оштећују кутикулу и поново „отворе“ њене љуске. Довољно је накратко умотати главу у пешкир и лагано убрисати косу тако да тканина упије вишак влаге из њих без оштећења заштитног слоја.
  • Покушајте да не чешљате мокру косу, ако је потребно, користите чешаљ или четку са ретким зубима да бисте формирали раздељак или дали жељени облик.
  • Када сушите феном, запамтите да су температуре ваздуха испод 60℃ безбедне и спречавају термичко оштећење косе. Почевши од сушења, користите најнижу могућу температуру фена, постепено је повећавајући. Користите спрејеве за заштиту од топлоте кад год је то могуће.
  • Прво усмерите млаз ваздуха на корене, а затим померите фен до врхова на удаљености од 20-25 центиметара. Одмакните фен, враћајући га у корене, како не бисте деловали на косу "против" правца раста вага.
  • Покушајте да не пресушите коврче како не бисте оштетили заноктице. Завршите сушење косе тако што ћете фен за косу поставити на хладно.

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas