· · Коментари: 0
нега косе

Исхрана власи као важан предуслов за сјајну косу!

Како до квалитетне и бујне косе? Пут није једноставан, јер подразумева исхрану власи косе и споља, али и изнутра.

1640254609_c4cd8d38ff157e42ef14c04f419410c22947ef31.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Чини се да је квалитет косе последњих година у озбиљном паду. Томе је допринело загађење животне средине, јер чистоћа ваздуха и квалитет воде имају великог удела у квалитету косе. У загађеним срединама, квалитет длаке је лош, јер коса задржава велику количину прашине и различитих честица из ваздуха. Са друге стране, тврда и вода пуна каменца исушују косу, спирајући природна уља и тако остављајући длаку потпуно незаштићену.

Ово је само један део приче, јер чињеница је да се коса доста више третира данас него пре десетак година. Прво се пречесто третира феном или пресом, али и бојама за косу, које колико год да су природне, ипак нарушавају природну равнотежу коже главе и квалитет косе.

Како данас косу сачувати, питање је на које покушавају да дају одговор и водећи светски фризери. Оно у чему се сви слажу јесте да се коса мора неговати провереним козметичким препаратима.

Квалитетан шампон је основа

Било да је коса бојена или не, она се мора једном до два пута недељно прати. Сува, најчешће коврђжава коса је најзахвалнија, јер се пере једном недељно, док нормалан или мастан тип косе захтева чешће прање. Прање косе сваки други дан се не препоручује, јер прекомерно трљање главе може провоцирати још јачи рад лојних жлезда, што је контрапродуктивно, јер се на глави производи вишак масноће. Добра стратегија код масне косе је продужавати периоде без прања косе.

Код жена, нарочито је важан правилан избор шампона, јер шампони на бази парабена, сулфата и силикона могу појачати опадање косе. Код мушкараца је нешто другачија ситуација, јер пресудну улогу код опадање косе има генетика и хормонски статус. Препорука је да се употребљава шампон без сулфата против опадања косе и перути, јер преагресиван шампон може у потпуности да наруши пх коже главе. То може да доведе до разних стања, укључујући и неке озбиљније, попут себореје.

Добар избор шампона је нарочито битан код фарбане косе, јер она је далеко више склона пуцању, ломљењу и опадању. Иако је природна коса здравија и јача, да би таква остала, мора се адекватно неговати. Шампон на бази приодних састојака који ефиксано спира прљавштине, а не оштећује власи је најбољи избор. Зато се треба посветити читању декларација и етикета при куповини шампона и избегавати непроверене, вештачке састојке. На црну листу састојака у шампонима треба ставити и алкохоле и формалдехид.

Паковања за косу неопходна код фарбане косе

Фарбана коса је доста захтевнија, јер уместо обичних балзама, често је потребно нанети и додатну прехрану за косу. То су обично маске за рашчешљавање и исхрану власи. Најчешће се наносе на мокру, чисту косу, остављају да делују неко време, па потом испирају. Некада ови кораци буду довољни да се коса додатно омекша, али код већих оштећења, неизоставан корак је наношење витаминских капи.

Плавуше су посебно велики љубитељи капи за косу, јер је блајхана коса далеко најзахтевнија за одржавање. Природних плавуша има најмање на свету, па све припаднице женског пола које воле своје светле власи морају да их одржавају уз помоћ фарбе, што их кошта квалитета косе и длаке. Ово важи и популарно њансирање косе (типа балајаж и различите врсте праменова), јер су пођеднако захтевни за одржавање.

Добри препарати за косу штите длаку од пуцања и топлоте којој је свакодневно изложена, било од стране фена или пегле. Међутим, то често није довољно, јер се длака свеједно исуши и испуца. Од помоћи могу бити природна уља у виду маски за косу.

Природним уљима против суве длаке

Један од најбољих начина је да се длака нахрани је употребом природних уља са провереним, нежним састојцима из природе. Код нас су најчешће у употреби маслиново или кокосово уље, али треба размишљати шире и пробати и неке егзотичније варијанте попут рицинусовог или ораховог уља, као и уље сандаловине.

Третман је најбоље обавити пре прања, два до три пута месечно. Није потребно натапати целу дужину косе, већ само крајеве, јер су по правилу они најугроженији. Искуства показују да овај третман може одложити шишање испуцалих крајева на неколико недеља.

Приодна уља се могу комбиновати и са другим провереним састојцима, попут јаја, меда или јогурта. Ове намирнице су се до сада показале као најбоља храна за косу, јер садрже гомилу добрих и за косу пожељних састојака. Јаја су цењена због велике количине витамина Б, А и Д, али и многобројих минералних материја, попут гвожђа, цинка и сл. Мед је супернамирница која савршено дезинфикује и омекшава косу, док јогурт спада у најјефтинија решења за чистију кожу главе и длаку.

Шампони за суво прање косе - да или не?

Код шампона за суво прање косе се води велика полемика, јер док је некима револуционарно решење, некима је његова употреба потпуно бесмислена. Чињеница је да они не могу да замене “нормално” прање косе, јер нису тако замишљени. Њихов задатак је да прекрате време између два прања косе, што је реално за очекивати. Идеално је решење за специјалне ситуације, а свима дође период у животу када су кратки са временом. У таквим приликама може бити од помоћи.

Шампоне за суво прање треба испрати чим пре то прилика дозвољава, јер није препорука да се задржавају на кожи главе и власима дуже време. Изузетак треба направити једино код употребе природног шампона за суво прање, а он је најчешће на бази сода бикарбоне, густина и мало какаоа, мада ни ту није препорука експериментисати превише.

Још једну битну ствар треба напоменути када је у питању квалитет косе, а то је правилна исхрана.

Воћем и поврћем до здраве косе

Избор хране коју уносимо рефлектује се у изгледу коже и косе, па је у питању сегмент који не треба занемаривати. У исхрану треба уврстити што више свежег воћа и поврћа, на првом месту: шаргарепу, купус, карфиол, бобичасто воће (рибизле, боровнице, аронију), авокадо, банане. Осим што их треба конзумирати, није на одмет користити и свеже цеђени сок у виду маске. Маске за косу од банане и авокада су врло популарне.

Једно је сигурно, косу треба неговати да би била лепа, здрава и бујна. Један део јесте генетика, али све друго је последица начина на који се коса треира. Њој је потребна брига и правила нега да би сачувао квалитет и у годинама које долазе.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.