Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НАВИКЕ ЗБОГ КОЈИХ СЕ ПОЈАВЉУЈУ БОРЕ: Најважнији фактори због којих вам лице не изглада онако како би желели

Следеће навике највише утичу на појаву бора

1712840422_Foto-Shutterstock-nega-lica2.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Можда мислите да вам је потребна компликована рутина неге коже или скупи додаци исхрани да бисте одржали стабилну производњу колагена, али истина је да најважнији фактор не укључује никакве финансијске трошкове.

Према речима Наташе Глазгов, козметичарке и консултанта за лепоту, најважнији фактор у подршци производњи колагена је 8 сати сна.

„Ваша кожа производи колаген када спавате – то је део процеса поправке. Ако спавате само 4-5 сати ноћу, имаћете дупло више бора од људи који спавају онолико колико би требало“, каже она. Недавно се показало да је женама потребно више сна него мушкарцима да би подржале телесне функције и хормонску равнотежу – односно најмање 8 сати.

Спавање, колаген и боре: шта истраживање каже

Истраживање на које се Наташа позива је клиничка студија коју је спровео Центар за проучавање коже, у оквиру Медицинског центра Университи Хоспиталс Цасе. Студија је анализирала ефекте сна на кожу 60 жена пре менопаузе, старости између 30 и 49 година. Међу учесницима истраживања половина је спавала врло мало, а остали су спавали довољно.

Истраживачи су класификовали учеснике студије на основу њиховог просечног трајања сна, како је процењено Питсбуршким индексом квалитета сна. Што се тиче евалуације коже, учесници су урадили неколико неинвазивних тестова, као што су излагање УВ светлу, компромис кожне баријере, као и СИНЕКСА систем бодовања за старење коже.

На крају студије, истраживачи су открили статистички значајне разлике у квалитету коже код жена које су спавале најмање 8 сати ноћу у поређењу са женама које су спавале мање. На пример, када су погледали резултате система оцењивања старења коже, они који су имали лошији квалитет сна имали су двоструко више бора, старачких пега и недостатак чврстине.

Такође су открили да жене које лоше спавају имају кожу која се спорије опоравља од излагања УВ зрачењу. У тесту компромитовања баријере коже, 30% смањење капацитета за поправку коже и повећање губитка воде примећено је код оних који су лоше спавали. У суштини, то значи да је кожа такође осетљивија и сува када не спавате довољно.

Ово није једино истраживање које показује везу између сна и старења изгледа, али истиче последице недостатка одмора. Јасно је да није свима лако да спавају без прекида по 8 сати. Ово су неколико трикова који стручњаци препоручују.

Ограничите излагање екранима 2 сата пре спавања

Таласне дужине плаве светлости могу уништити природни циркадијални ритам тела и могу узбудити мозак, тако да нећете моћи да заспите.

Будите пажљиви са својим навикама, у виду конзумирања кофеина

Пошто кофеин остаје у вашем организму неколико сати, идеално је да престанете да пијете кафу најмање шест сати пре спавања.

Ујутру се изложите сунчевој светлости

Излагање очију сунчевој светлости у првих сат времена након буђења много помаже у регулацији мелатонина, хормона сна. Такође ће побољшати ваше расположење и концентрацију, а сан ће доћи природно.

Будите активнији физички

Физичке вежбе значајно побољшавају квалитет сна. Чак и шетња од 20 минута ће направити разлику, пише сајт Андрееа Раицу.

(Сенса)

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas