Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
нега

Шта су ЦЕРАМИДИ и зашто су неопходни нашој кожи

Церамиди су липиди (врста молекула масти) који се налазе у горњем, рожнатом слоју коже.

1602771082_Depositphotos_163790732_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Они су природни овлаживач и одговорни су за држање ц́елија на окупу. Ови липиди не добијају увек пажњу коју заслужују, с обзиром на то да имају моц́ да у потпуности трансформишу кожу и учине је глатком и еластичном. Осим у кожи, церамиди се могу наћи и у козметици, тј. појединим козметичким препаратима.

Поред тога што делују као лепак који одржава кожну баријеру нетакнутом, они су и хидратантна средства због којих је кожа мека. Према речима дерматолога, нивои церамида у кожи опадају са старењем. Када напунимо 30 година, у кожи их има скоро 40% мање, а до 40. године тај проценат расте на 60%.

Прочитајте још: У осам минута ЛАЖИРАЈТЕ осам сати СНА

Па ипак, није све тако суморно. Повец́ани унос лиснатог зелениша и здравих уља (кокосово и авокадово), баш као и укључивање козметике са церамидима у редовну негу, ојачац́е кожну баријеру. Церамиди стварају заштитни слој који штити кожу од прљавштине и загађења, а истовремено задржавају њену влажност. Студије показују да производи на бази тих липида могу дугорочно ублажити и спречити изражену сувоц́у коже.

Церамиди у козметици

Када липидна баријера постане угрожена (због старости, загађење ваздуха, оштец́ења од сунца…), кожа постаје сува и осетљива, склона иритацији и стањима попут екцема.

Церамиди који се налазе у кремама опонашају липиде који се налазе у кожи, па се апсорбују лакше од неких других састојака. Осим тога, не морају да продру у дубље слојеве коже јер су потребни само горњем слоју. Врло брзо након наношења, они попуњавају површинске пукотине и кожа постаје здрава. Одлични су за све типове коже – осетљиву, суву и масну, а пођеднако су делотворни и дању и ноц́у.

Прочитајте још: БОРЕ СМЕЈАЛИЦЕ не настају само због СМЕЈАЊА: Зашто се јављају и шта можемо урадити да их УБЛАЖИМО

У производима за негу лица и тела церамиди се често упарују са хијалуронском киселином и глицерином, чиме се постиже најбољи ефекат. Могу се користити на целом телу, од лица до стопала, а најделотворнији су када се нанесу на влажну кожу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas