· · Komentari: 0
nega

Šta su CERAMIDI i zašto su neophodni našoj koži

Ceramidi su lipidi (vrsta molekula masti) koji se nalaze u gornjem, rožnatom sloju kože.

1602771082_Depositphotos_163790732_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Oni su prirodni ovlaživač i odgovorni su za držanje ćelija na okupu. Ovi lipidi ne dobijaju uvek pažnju koju zaslužuju, s obzirom na to da imaju moć da u potpunosti transformišu kožu i učine je glatkom i elastičnom. Osim u koži, ceramidi se mogu naći i u kozmetici, tj. pojedinim kozmetičkim preparatima.

Pored toga što deluju kao lepak koji održava kožnu barijeru netaknutom, oni su i hidratantna sredstva zbog kojih je koža meka. Prema rečima dermatologa, nivoi ceramida u koži opadaju sa starenjem. Kada napunimo 30 godina, u koži ih ima skoro 40% manje, a do 40. godine taj procenat raste na 60%.

Pročitajte još: U osam minuta LAŽIRAJTE osam sati SNA

Pa ipak, nije sve tako sumorno. Povećani unos lisnatog zeleniša i zdravih ulja (kokosovo i avokadovo), baš kao i uključivanje kozmetike sa ceramidima u redovnu negu, ojačaće kožnu barijeru. Ceramidi stvaraju zaštitni sloj koji štiti kožu od prljavštine i zagađenja, a istovremeno zadržavaju njenu vlažnost. Studije pokazuju da proizvodi na bazi tih lipida mogu dugoročno ublažiti i sprečiti izraženu suvoću kože.

Ceramidi u kozmetici

Kada lipidna barijera postane ugrožena (zbog starosti, zagađenje vazduha, oštećenja od sunca…), koža postaje suva i osetljiva, sklona iritaciji i stanjima poput ekcema.

Ceramidi koji se nalaze u kremama oponašaju lipide koji se nalaze u koži, pa se apsorbuju lakše od nekih drugih sastojaka. Osim toga, ne moraju da prodru u dublje slojeve kože jer su potrebni samo gornjem sloju. Vrlo brzo nakon nanošenja, oni popunjavaju površinske pukotine i koža postaje zdrava. Odlični su za sve tipove kože – osetljivu, suvu i masnu, a pođednako su delotvorni i danju i noću.

Pročitajte još: BORE SMEJALICE ne nastaju samo zbog SMEJANJA: Zašto se javljaju i šta možemo uraditi da ih UBLAŽIMO

U proizvodima za negu lica i tela ceramidi se često uparuju sa hijaluronskom kiselinom i glicerinom, čime se postiže najbolji efekat. Mogu se koristiti na celom telu, od lica do stopala, a najdelotvorniji su kada se nanesu na vlažnu kožu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.