· · Коментари: 0
БОЈЕ

Да ли је ПЛАВА добра за ДОМ? Да, али само под ОВИМ условом

Тамноплав може да буде само један комад намештаја, у супротном ће визуелно смањити простор и створити осећај тескобе.

Depositphotos_189415238_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Стручњаци за ентеријер последњих неколико година кокетирају са нијансама плаве, а то се наставило и ове сезоне.

Прочитајте још: Прочитајте ШЕСТ корисних савета како да коначно средите полице са књигама

Кобалтној, светлоплавој и нијанси џинса, сада су додали и класичну плаву, односно нешто тамнију. Ставили су је на зидове, подове, у дневну собу, спаваћу, у трпезарију... Плаве има свуда и, чини се, са њом не може да се претера. Или, ипак, може?

Упечатљива боја Фото: Депозитфото
Плава симболизује море, мудрост, стабилност...

Плава асоцира на море, небо, дубине океана, у дом уноси мир и стабилност, па прија и души и телу. Симболизује поверење и мудрост. Оптимистична је. Усрећује нас.

Ипак, може да делује и хладно и пасивно, због чега је треба комбиновати са белом, жутом, браон, црвеном или бојом теракоте како би се унела динамичност у животни простор.

Плава мора да се комбинује и то са овим бојама

Ако се определите за тамноплаву, онда се препоручује велики комад намештаја, попут плишане софе. Деловаће упечатљиво. Ова нијанса може да заврши и на делу зида, као акценат. У случају да планирате да све зидове у некој просторији обојите у плаво, онда бирајте светлије нијансе.

Не претерујте са плавом
Бели зид прекријте мноштвом слика са плавим рамом.

Можете, такође, бели зид да прекријте са много груписаних уметничких дела на којима преовлађује плаветнило.
Промену у дом ћете унети и уз помоћ плавих фотеља, комода и трпезаријских столица или, што је још једнставније, прекривача, постељине, јастука, простирки, драперија, ваза, лампи...
Џеред Епс, дизајнер ентеријера из Њујорка, истиче да често користи тамноплаву за акцентовање простора, али и као главну боју за зидове, што зависи од величине просторије.

Прочитајте још: КОМАД намештаја који тера непожељне ГОСТЕ и привлачи БОГАТСТВО

Топло је препоручује за радни кутак, али сматра да треба да је избегавамо на зидовима спаваће и дневне собе. Ефектније је када се ту налази само у траговима, рецимо у виду јастука набацаних на кожни кауч, ћебади и тепиха.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.