Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Изнели сте цвеће на терасу, а почео је снег? Четири трика ће спречити да увену

Многи су већ изнели биљке на терасу јер су очекивали лепо време у априлу, а све нас је изненадио снег, па се сада питамо, шта да радимо?

1680602927_shutterstock_1523657501.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Када дође до овако непредвиђених временских околности, постоји неколико ствари које можете да урадите да ваше биљке не би претрпеле велику штету.

Морате запамтити да су најчешц́е куц́не биљке тропске, а многе од њих су изузетно осетљиве на ниже температуре. Неке ц́е почети да вену чим температура падне, али други могу да се регенеришу из здравих корена испод земље чак и ако је горњи део биљке потпуно замрзнут.

Важан фактор у шанси за преживљавање је колико дуго су биљке биле изложене ниским температурама. Неколико сати и не мора да буде превише страшно за биљке, у зависности од врсте коју имате.

Међутим, потребно је 12 до 24 сата излагања ниским температурама да би се вец́ина тропских биљних врста неповратно смрзла.

Ако сте у недоумици, проверите корене. Ако су бели и чврсти, има наде. Ако су "кашасте", ваша биљка нец́е моц́и да се врати.

Корени такође могу бити негде између - и ако је то случај, требало би да дате шансу оживљавању уз следец́е савете.

Ставите биљку на топлије место што је пре могуц́е

Пренесите биљку у топлије подручје што је пре могуц́е. Немојте сец́и било какво лишц́е које изгледа мртво - једноставно се концентришите на то да биљку загрејете.

Процес опоравка ц́е почети (у зависности од дужине излагања хладноц́и) чим се загреје. Не покушавајте да убрзате процес постављањем на радијатор или грејни елемент. Нека се то догоди природно.

Одмах залијте

Одмах дајте биљци малу количину воде и пустите да се исцеди из посуде. Када се биљке смрзну, влага се усисава из ткива листа - што је велики проблем јер је биљкама потребна хидратација да би живеле. Како биљка покушава да се опорави, заливајте како бисте иначе.

Прескочите ђубриво

Не ђубрити. Ризикујете да оштетите биљно ткиво током ове фазе опоравка. Уместо тога, оставите своју биљку да се опорави на миру.

Касније орезати мртво лишц́е

Одрежите све мртве цветове и лишц́е, али тек након што биљка буде у "топлом" најмање месец дана. Биљци је потребно време да регенерише енергију, па јој дајте мало простора.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas