Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ентеријер

Како да користимо ТОПЛЕ И ХЛАДНЕ БОЈЕ приликом уређења ентеријера? Оне су комплементарне

Приликом уређења ентеријера постоји толико тога о чему треба да мислимо, али да ли сте некада размишљали хладним и топлим бојама и њиховој употреби у порстору?

1656353542_house-2593570_1280.jpg
Фото: пиxабаy
Oglas

Хладне боје и топле боје могу да изазову различите емоције када уђете у собу. Зато када је у питању избор  боја то би требало да зависи од намере простора. Каже се да хладне боје као што је плава имају умирујуц́и ефекат и најбоље би функционисале у спавац́ој соби или куц́ној канцеларији у којој желите да се опустите или концентришете. Док топле црвене, наранџасте и жуте боје чине да се особа осец́а енергичније. Тако би црвену требало да оставимо за рецимо дневну собу, а да се у спаваћој ипак избегне.

Прочитајте још: Јапански стручњаци откривају: ПЕТ ствари које морате избацивати редовно из куће

Шта су хладне боје?

Хладне боје подразумевају нијансе зелене, плаве и љубичасте. Примарном се сматра плава, тако да се свака нијанса са плавим подтоном сматра хладном бојом.

Опште правило уређења ентеријера је да супротности треба да побољшају једна другу. Боје које побољшавају једна другу називају се комплементарне боје. На пример, црвена (топла) и зелена (хладна) су комплементарне боје на кругу боја јер су једна наспрам друге. Хладне боје чине да се осец́ате смирено у простору јер умирују око и чине простор отворенијим, пише Тхе Спруце.

Можете да мешате топле и хладне боје у просторији која има неутралну основу, као што су бела, сива, беж или сива. Мешањем топлих и хладних боја у простору, можете да се осетите емоционално стабилнијим.

Прочитајте још: Очистите намештај уз помоћ ПОКЛОПЦА ЗА ШЕРПУ: Трик који ће вас одушевити (ВИДЕО)

Комплементарне боје у простори

Плава/наранџаста

Плава и наранџаста су комплементарне боје на кругу боја. Упарите меки зеленкасто-плави тепих са наранџастим (топлим) акцентима. Ово бисте могли да урадите и са јастуцима.

Љубичаста/жута

Љубичаста и жута су такође комплементарне боје. Користите плаву и бледо жуто (топло) као елегантну комбинацију у спавац́ој соби или купатилу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas