Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КАКО И КАДА је настао обичај КИЋЕЊА ЈЕЛКЕ: У неким крајевима уместо украса стављали су се јабуке и ораси, а звезда на врху има посебно значење

Све је кренуло од древног Египта и Рима

1669724932_shutterstock_1564094665-naslovna-jelka.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Историја украшавања јелке за Новогодишње празнике, потиче из симболике зимзеленог дрвећа у древном Египту и Риму. Наставља се на немачку традицију божићних јелки са свећама, које су први пут донете у Америку 1800.-тих година. Овај обичај, има корене у раним прославама зимске краткодневнице краљице Викторије, која је волела да декорише, као и у годишњем осветљењу Рокфелер центра у  Њујорку.

Фото: Схуттерстоцк

Много пре појаве Хришћанства, биљке и дрвеће које је остало зелено током целе године, имало је посебно  значење за људе зими. Баш као што људи данас украшавају своје домове током празника јелкама, древни народи су качили зимзелене гране на своја врата и прозоре. Некада се веровало да ће зимзелен служити као заштита од вештица, злих духова и болести.

Прочитајте још: НЕ БАЦАЈТЕ НОВАЦ НА ПРЕСКУПЕ УКРАСЕ: Овако су наше маме правиле новогодишњу декорацију и украшавале домове, МОЖЕТЕ И ВИ! (ВИДЕО)

Многи древни народи веровали су да је сунце 'Бог', и да зима долази сваке године јер је 'Бог сунца' постао болестан и слаб. Славили су зимску краткодневницу, јер је то значило да ће најзад бог сунца почети да оздравља. Зимзелене гране борова и јела, подсећале су их на све зелене биљке које ће поново расти, када 'Бог сунца' буде јак и када се лето врати.
Римљани су знали да да краткодневница значи да ће фарме и воћњаци ускоро бити зелени и плодни. Да би обележили ту прилику, они су своје домове и храмове украсили зимзеленим гранама.

Фото: Схуттерстоцк

Немачка је заслужна за почетак традиције кићења божићне јелке, какве данас познајемо. У 16.веку, када су побожни Хришћани донели украшена дрвца у своје домове. Неки људи су правили божићне пирамиде од дрвета, и украшавали их гранама и свећама. Раширено је веровање да је Мартин Лутер, протестантски реформато,  први додао упаљене свеће на дрво. Ходајући ка свом дому једне зимске вечери, састављајући проповед, био је задивљен сјајем звезда које су светлуцале усред зимзеленог дрвећа. Да би дочарао ову сцену у својој кући, подигао је дрво у главној просторији и жицом повезао свеће по гранама. 
Не улазимо баш у безбедност овог поступка.

Прочитајте још: Почео је БОЖИЋНИ ПОСТ, а поједини верници имају недоумицу да ли је мед постан

Фото: Схуттерстоцк

У Пољској се јелка китила јабукама, орасима, колачима, шареним папирићима, звездама од сламе, машнама и шареним вафлима. Веровало се да дрво има магичну моћ, која је повезана са сетвом и успешним родом, у наредној години.
Када је војска током француско-пруског рата окитила јелку у војној болници, тај обичај постао је врло популаран. Од 20.века јелке почињу да се ките, и цркве их постављају на јавна места у градовима широм света. Када су цркве почеле да ките јелку, често би их постављале близу полица са црквеним свећама, које су убрзо почеле да служе за декорацију дрвета, што се касније развило у постављање божићних лампица.
Према веровањима, звезда која се традиционално поставља на врх јелке представља Витлејемску звезду, коју су три мудраца донела до штале у којој се родио Исус Христ.

 

БОНУС ВИДЕО: 

 

 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas