Oglas
· · Komentari: 0

Počeo je BOŽIĆNI POST, a pojedini vernici imaju nedoumicu da li je med postan

Božićni post počeo je 28. novembra i trajaće do 7. januara 2023. godine

1669647770_med.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne crkve pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista, počeo je danas, 28. novembra 2022. godine, a završava se na Badnji dan, u petak, 6. januara 2023. godine.

Pročitajte još: Nemate snage? Ove ČETIRI namirnice daju energiju za ceo dan

Pojedine namirnice često, iz godine u godinu, zbunjuju vernike, a jedna od njih je med, te se mnogi pitaju da li je postan i da li ga je dozvoljeno jesti tokom ovih 40 dana.

Poznato je da su uobičajene poslastice poput mlečne čokolade, raznih vrsta keksa, kolača i torti zabranjene tokom posta, međutim alternative ovim slatkišima dozvoljeno je jesti. Tu spadaju sušeno voće, orasi, tamna čokolada, alva, marmelada, ali i med, koji je dozvoljeno jesti tokom posta.

Sveštenici takođe navode i primer Svetog proroka Jovana, koji je tokom velikog posta koristio samo med

Dobro je znati da med može pomoći svima koji tokom posta osećaju umor i vrtoglavicu, jer ova namirnica telu daje snagu i energiju. Važno je, međutim, uzimati pravu meru - dve kašičice meda dnevno, to je količina koja će biti dovoljna da organizam zadovolji potrebu za jednostavnim ugljenim hidratima.

Post, podsetimo, ne podrazumeva jednoličnu dijetu ili gladovanje, već uravnoteženu ishranu namirnicama biljnog porekla. U toku celog Božićnog posta ne jede se meso, beli mrs i jaja.

Ulje i vino su dozvoljeni svim danima osim srede i petka koji se poste "na vodi". Riba se jede svake subote i nedelje, kao i na Vavedenje Presvete Bogorodice, čak i ako praznik padne u sredu ili petak.
Poslednja nedelja Božićnog posta posti se strožije, bez upotrebe ribe, a po mogućnosti "na vodi". Na Badnji dan se ne upotrebljava ni ulje ni vino, već se obavezno posti "na vodi".

Pročitajte još: Kako se rešiti NADIMANJA: Ovo su 4 jednostavna načina da zaboravite na gasove

Ne treba zaboraviti da post ne znači da se samo uzdržavamo od mrsne hrane, već pre svega od loših misli, želja i dela.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas