Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како неред у кући утиче на психу? Ево шта саветују психолози

Савремена психологија је почела да открива дубок утицај нашег физичког окружења на наше ментално и емоционално стање, а претрпан простор негативно утиче на психу

1702218119_shutterstock_1119415307.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Одвајање времена за раскрчивање простора није само ствар естетике или стварање места за нове ствари, вец́ и неговање здравијег ума и душе.

Наш простор показује ко смо ми

Наше окружење је огледало нашег менталног стања. Сваки предмет у нашем простору, било да је драги сувенир или нека безначајна папирологија, има психолошки значај. Али када се предмети акумулирају до тачке стварања нереда, то постаје визуелни приказ унутрашњег хаоса и самим тиме утиче на наше ментално здравље и когнитивне процесе више него што мислимо, објашњава се на сајту Поwер оф Поситивитy.

Како неред делује на нас?

 Бројне студије су показале везу између претрпаног простора и повец́аног нивоа стреса. Када се суочи са претрпаним окружењем, мозак то доживљава као задатак који тражи пажњу. Овај стални подсетник на „недовршени посао“ може довести до осец́аја анксиозности и одлагања, што додатно погоршава проблем. Студије су такође утврдиле да је важно да растеретите своје окружење како старите. Превише ствари може спутавати старије одрасле особе и држати их заглављим у времену и са предметима који им више нису потребни.

 Штавише, неред делује као чулно преоптерец́ење. Вишак стимуланса из претрпаног простора може пореметити наш фокус. Стога постаје изазовно обрађивати информације и ефикасно извршавати задатке. Ова расута пажња може да доведе до фрустрације и смањења продуктивности, што додатно утиче на самопоштовање и опште расположење.

 Када уклонимо све сувишне предмете из свог окружења, не правимо само простор у физичком смислу, него стварамо и ментални и емоционални простор за јасноц́у, раст и подмлађивање. Размислите о уклањању нереда као о ритуалу исцељења – сваки предмет са којим се растанете представља ослобађање од прошлих терета и отварање места за нове могуц́ности. Постоји нешто дубоко катарзично у чину растерец́ења. Не ради се само о томе да се ослободите старе одец́е или неискоришц́ених уређаја. Уместо тога, симболизује одбацивање старихидентитета, застарелих веровања и емоционалног пртљага. Потврђујете свој раст када отпустите нешто што вам више не служи. Такође почињете да дајете предност свом благостању.

Штавише, уклањање нереда може бити одлична вежба за уземљење. То је зато што омогуц́ава појединцима да буду присутни у овом тренутку. Процес сортирања, организовања и одлучивања шта задржати или одбацити подстиче интроспекцију. Приморава човека да процени шта је заиста важно у животу, а шта ствара буку. То може довести до кристално јасног разумевања себе и својих вредности. Зато, припремите једну велику кесу, метлу и пајалицу, и почните да рашчишћавате свој живот.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas