Oglas
· · Komentari: 0

Kako nered u kući utiče na psihu? Evo šta savetuju psiholozi

Savremena psihologija je počela da otkriva dubok uticaj našeg fizičkog okruženja na naše mentalno i emocionalno stanje, a pretrpan prostor negativno utiče na psihu

1702218119_shutterstock_1119415307.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Odvajanje vremena za raskrčivanje prostora nije samo stvar estetike ili stvaranje mesta za nove stvari, već i negovanje zdravijeg uma i duše.

Naš prostor pokazuje ko smo mi

Naše okruženje je ogledalo našeg mentalnog stanja. Svaki predmet u našem prostoru, bilo da je dragi suvenir ili neka beznačajna papirologija, ima psihološki značaj. Ali kada se predmeti akumuliraju do tačke stvaranja nereda, to postaje vizuelni prikaz unutrašnjeg haosa i samim time utiče na naše mentalno zdravlje i kognitivne procese više nego što mislimo, objašnjava se na sajtu Power of Positivity.

Kako nered deluje na nas?

 Brojne studije su pokazale vezu između pretrpanog prostora i povećanog nivoa stresa. Kada se suoči sa pretrpanim okruženjem, mozak to doživljava kao zadatak koji traži pažnju. Ovaj stalni podsetnik na „nedovršeni posao“ može dovesti do osećaja anksioznosti i odlaganja, što dodatno pogoršava problem. Studije su takođe utvrdile da je važno da rasteretite svoje okruženje kako starite. Previše stvari može sputavati starije odrasle osobe i držati ih zaglavljim u vremenu i sa predmetima koji im više nisu potrebni.

 Štaviše, nered deluje kao čulno preopterećenje. Višak stimulansa iz pretrpanog prostora može poremetiti naš fokus. Stoga postaje izazovno obrađivati informacije i efikasno izvršavati zadatke. Ova rasuta pažnja može da dovede do frustracije i smanjenja produktivnosti, što dodatno utiče na samopoštovanje i opšte raspoloženje.

 Kada uklonimo sve suvišne predmete iz svog okruženja, ne pravimo samo prostor u fizičkom smislu, nego stvaramo i mentalni i emocionalni prostor za jasnoću, rast i podmlađivanje. Razmislite o uklanjanju nereda kao o ritualu isceljenja – svaki predmet sa kojim se rastanete predstavlja oslobađanje od prošlih tereta i otvaranje mesta za nove mogućnosti. Postoji nešto duboko katarzično u činu rasterećenja. Ne radi se samo o tome da se oslobodite stare odeće ili neiskorišćenih uređaja. Umesto toga, simbolizuje odbacivanje starihidentiteta, zastarelih verovanja i emocionalnog prtljaga. Potvrđujete svoj rast kada otpustite nešto što vam više ne služi. Takođe počinjete da dajete prednost svom blagostanju.

Štaviše, uklanjanje nereda može biti odlična vežba za uzemljenje. To je zato što omogućava pojedincima da budu prisutni u ovom trenutku. Proces sortiranja, organizovanja i odlučivanja šta zadržati ili odbaciti podstiče introspekciju. Primorava čoveka da proceni šta je zaista važno u životu, a šta stvara buku. To može dovesti do kristalno jasnog razumevanja sebe i svojih vrednosti. Zato, pripremite jednu veliku kesu, metlu i pajalicu, i počnite da raščišćavate svoj život.

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas