· · Коментари: 0
решење

Влага и буђ су и ваш проблем? Решите их се у неколико једноставних корака

Влага не дискриминише. Може се појавити у било ком дому, од гарсоњере до велике виле.

1642770845_budj.jpg
Фото: Депосит

Живот у влажном окружењу је генерално непријатан, штавише, са познатим здравственим ризицима. Влага често доводи до буђи, која може имати ефекте у распону од зачепљености носа или звиждања, до иритације очију или коже. Деца, старије особе и људи са кожним или респираторним проблемима су посебно изложени ризику од накупљања влаге у куц́и. Зато, ако видите знаке влаге, најбоље да се посветите решавању проблема што је пре могуц́е.

Па како се отарасити сувишне влаге?

Објединили смо савете и препоруке који вам могу помоћи да решите проблем.

Знакови присуства вишка влаге у вашем дому

Непријатан мирис буђи  - Влажна соба има врло карактеристичан мирис. Чим отворите врата, нец́ете моц́и да погрешите.

Тамне мрље на зиду – Тамне мрље на зиду су све знакови да би могли имати влажну површину. Влага се такође може манифестовати као промењена боја малтера, узрокована влагом у зиду.

Подизање или љуштење боје са зида, глет масе, малтера,  тапета – Ако приметите да се тапета увија од зида, то је вероватно узроковано унутрашњом влагом, што је знак влаге.

Хладни зидови – Ако су ваши унутрашњи зидови изузетно хладни на додир, то може бити знак формирања влаге. 
Прекомерна кондензација на прозорима.

Шта узрокује влагу?

Веома је важно што прецизније утврдити шта је тачно узрок проблема са влагом.

Није нам жеља само да отклонимо последице већ да спречимо поновно појављивање вишка влаге, кондензације и буђи.


Влага може уц́и у ваш дом на неколико начина:

•Атмосферска влага - процуривањем споља

киша може уц́и кроз кровове који прокишњавају, зачепљене или оштец́ене олуке, зидове који пропуштају и врата и прозоре који лоше дихтују..

• Капиларна влага 

Ако се влага појављује само на дну зида, па потом пење уза зид , ако је још на све то просторија у приземљу или подрумска просторија у питању све слути на тзв. капиларну влагу.. Ово се углавном дешава код старијих објеката код којих су зидови постављени директно на тло па се вода из тла „пење“ капиларним путем.Може се наравно десити и код новијих објеката када дође до оштећења хидроизолације темеља и зидова.Материјали од којих се праве зидови (цигла, бетонски блок, бетон...) су у одређеној мјери порозни. У њиховој структури су присутне ситне поре и капилари, код неких мање, а код неких више. Управо ти капилари омогућавају влаги (води) да се креће кроз зидове. 

• Кондензациона влага

Један од најчешћих облика појаве влаге. Посветићемо му мало више пажње, Борба са овим видом влаге је могућа и без великих инвестиција. Поштовањем неких општих препорука и уз помоћ ефикасних, свима доступних производа из Стоп Конденз линије.

Ваздуху додајемо влагу стално,  већ и само дисањем, кувањем, сушењем одец́е, и од наших куц́них љубимаца и куц́них биљака. Влага у ваздуху такође може да изазове проблеме ако доведе до превише кондензације.

Влага и кондензација у затвореном простору се најчешће јављају код лоше термички изолованих простора који се не проветравају често. Критична места на којима се појављује орошавање – скупљање водених капљица су најчешће углови – ћошкови просторија као што су бетонске греде и надпрозорници. Као последица велике разлике између спољашње температуре зида, поготово зими, и унутрашње температуре у просторији која се загрева, долази до кондензације влаге присутне у ваздуху. Кондензација се јавља када топао и влажан ваздух дође у додир са хладнијом површином. Топли ваздух се нагло хлади и долази до рошења на површини зида. Влажна и хладна подлога доводи до појаве буђи.

Кондензација се може спречити на више начина

Бољом  термичком изолацијом објекта ( термофасаде ) како фасадни зидови не би били хладни.

Смањењем влажности ваздуха у затвореном простору

• уградњом усисних вентилатора у купатилима и кухињама
• једноставан начин уклањања влаге из затвореног простора јеотварање прозора и природна вентилација. Само         15 минута отварања прозора током дана може значајно смањити влажност ваздуха у просторији.
• Употребом добро познатог Стоп Конденз Апсорбера влаге.

Фото: Рома Цомпанy

То је ефикасно и једноставно решење за елиминацију сувишне влаге у свим просторијама. Бешуман, неупадљив, не троши никакву енергију. Апсорбер влаге је заправо пластична кутија (димензија 16 x 20 цм, висине 14 цм) која се постави на било ком месту у просторији,  и уколико има сувишне влаге, апсорбује је и сакупља у доњем, провидном делу посуде. У горњем делу апсорбера налази се врећица с хигроскопном сољу (калцијум-хлорид) која природним путем везује само сувишну влагу из ваздуха.

Спречавањем појаве кондензације на хладним површинама

Фото: Рома Цомпанy

  • Термопремаз СтопКонденз  је премаз на бази латекса који веома ефикасно онемогућава да се на третираним местима појави кондензација. Садржи честице минералног праха које имају особину да упијају топлоту из просторије и касније је емитују ради загревања хладних површина. Дакле наносимо премаз на критична хладна места на којима се појављује орошавање ( ћошкови просторија као што су бетонске греде и надпрозорници ..) Површина која је обрађена овим термопремазом топлија је до 5°Ц од оне која није премазана. Количина топлоте која се акумулира обезбеђује да чак и када је у просторији релативна влажност до 90%, спречава кондензацију и тако елиминише услове за појаву буђи. Не захтева претходну подлогу а може се наносити и преко старе боје која се не љушти. Наноси се (без разређивања) у два слоја четком или ваљком. Уколико је већ постојала буђ на зиду, препоручује се наношење СтопКонденз-а у појасу ширем за око 20цм од захваћене површине.  Када се површина потпуно осуши може се префарбати стандардним дисперзионим бојама на воденој бази.

Одстрањивањем буђи која се већ раније појавила

Фото: Рома Цомпанy

  •  СК ЦЛЕАНЕР  одстрањивач буђи је течни препарат са прскалицом за дезинфекцију и уклањање буђи са зидова, прозора и врата, дрвета, пластике, керамичких плочица, делова око лавабоа, туш кабина, када и др. Користи се у  домаћинствима, јавним и индустријским објектима за третирање површина које нису у директном контакту са  храном за људе или животиње. Напрскати погођена места са удаљености од 10-15цм и оставити да делује.  После 15-20 мин по потреби испрати водом. Оставити да се осуши. Након тога све третиране површине могу бити поново коришћене. 

Премазивањем излечених површина бојом отпорном на буђ Перма Wхите

Фото: Рома Цомпанy

Перма Wхите је завршна акрилна боја на воденој бази која ће улепшати и заштити унутрашње површине и спречити појаву и развој буђи на премазаној површини 5 ГОДИНА. Она ствара снажни, издржљиви, водопериви завршни слој који подноси влагу и одбија прљавштину – кључне услове који доводе до развоја буђи на површини боје и који могу довести и до љуштења и отпадања боје. Примењује се на унутрашњим зидовима, зидним шупљинама, плафонима, облогама, вратима и сличним површинама. Идеално за купатила, подруме, кухиње, вешернице, ормаре, свлачионице, сауне као и све просторе који су изложени великој влази, честим променама температуре, кондензацији паре и слабој циркулацији ваздуха.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.