Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТИ

Користите их свакодневно, а не знате да су они ЛЕГЛО заразе: Ово су ПЕТ најпрљавијих места у КУХИЊИ

Ове ствари у кухињи користите свакодневно, а управо се у њима налази највише бактерија

1646294620_kuhinja.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Кухиња је место у којој се припрема и обрађује храна и она би требала бити што чиштија како бисте спречили болести. На овим местима се скупља највише бактерија и на њих треба обратити највише пажње.

Прочитајте још: Кућни послови откривају ваш КАРАКТЕР: Ком типу ви припадате?

1. Сунђери и крпице за прање суђа

Сунђери за прање посуђа, крпе за брисање и абразивне крпице идеална су места за размножавање бактерија. Разлог томе је стална влага.

Да би их дезинфиковали, оперите их прво детерџентом и топлом водом, затим их потопите у дезинфекцијско средство  и оставите 15 минута. Исцедите што више течности из крпица и пустите их да се осуше, савјетује "Гуд хаускипинг институт".

2. Полице у хладњаку

Полице и преграде у хладњаку у којима остављамо месо и поврће су два места са највећим бројем бактерија у кухињи. Истраживање из 2013. је укључивало узимање узорака из 14 различитих кухиња, а микробиолози су проверили све узорке и пронашли легла салмонеле и листерије, пише "Хуфингтон Пост". Друго истраживање је показало да су преграде за поврће, на дну хладњака, најпрљавија места у кухињи јер остаци поврћа тамо труну и постају подложни за развој бројних опасних бактерија.

Како бисте избегли стварање велике количине бактерија одвајајте месо од поврћа у хладњаку, а пре и након додира с храном обавезно перите и руке и ножеве и даске за резање. Како бисте избегли салмонелу. Саме преграде је добро извадити и опрати бар једном месечно, врућом водом и благим детерџентом па осушити папирнатим марамицама.

3. Соковници и блендери

Сви након што измиксају неку храну или припреме сок оперу или само исперу соковник и оставе га да се осуши. Ретко ко се сети детаљно да опере ножеве и растави блендер или соковник на делове. На таквим полупрљавим местима може се наћи Е.цоли и салмонела. Како бисте темељито очистили та места потребно је након сваког коришћења раставити блендер и све делове опрати врућом водом и детерџентом за суђе. 

4. Кухињска даска

Кухињска даска једна је од потрепштина коју је потребно често мењати и још чешће добро чистити. На њој сечемо месо, хлеб, воће и поврће, а дрвена даска ће лако упити све течности које се по њој проливају и често се зна десити да комадићи хране остану залепљени на површини. Чак и након прања и рибања на дасци се могу наћи трагови разних намирница. Бактерије се могу скривати и неометано расти у пукотинама на дасци. Често мењајте даску, поготово ако имате малу децу.

5. Судопера

Само замислите шта се све нађе у судопери - прљаво суђе, остатци хране, земља након испирања поврћа, разне хемикалије  које исперемо с воћа...  Сама судопера постаје жртва све прљавштине и место где се налазе милиони патогена који узрокују болести. Како би се спречило ширење бактерија, а с њима и болести код укућана, потребно је редовно прати судоперу детерџентом и антибактеријским средствима.

Прочитајте још: Проблем са ЗАЛЕПЉЕНОМ ПЕГЛОМ се решава у два потеза са једним кухињским зачином. Ево и како...(ВИДЕО)

Исто је и с кухињском плочом. Људи додиром преносе бактерије и кад се опере судопера потребно је опрати и сунђер с којом је опрана, кухињску плочу и, на крају, обрисати руке чистом кухињском крпом, пише "Вуманс Деј".

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas