· · Коментари: 0
ЦВЕЋАРСТВО

Легенда о ДРАЦЕНИ: Дрво које доноси срећу и благостање, а ево од када датира ова УКРАСНА БИЉКА

Брига о драцени код куће је много лака и понекад заборављање заливања није фатално.

1672417917_5421365512822_shutterstock--768x556.jpg
Фото: Shutterstock

Драцена је добила надимак „дрво среће” јер је, према легенди Астека, спасила живот храбром ратнику који се усудио да се заљуби у свештеникову ћерку. Отац је забио сув штап у земљу и рекао да ће пристати на брак ако се на њему у року од пет дана појави бар један зелени лист. Ако се то не догоди, младић ће бити погубљен. Храбри ратник је сваки дан заливао штап, четвртог дана на њему се појавио сићушан лист, а петог дана цео штап је био прекривен лишћем. Млади су играли свадбу и сваки дан ишли до дрвета да захвале.

Прочитајте још: Поклон који никако не смете да унесете у КУЋУ: Фенг шуи стручњаци саветују да га одмах баците или спалите

"Драцаена" је преведена са грчког као "женски змај". Индијска легенда каже да је на једном острву у Арапском мору живео крвожедни змај, који је напао слонове и пио њихову крв. Али једног дана се потукао са старим великим слоном који је згазио змаја. Крв дивова се помешала, натопила земљом, и на овом месту су расла џиновска дрвећа, те исте драцаене. Биљка лучи смоласти црвенкасти сок, а Индијанци његове капи на стаблима називају "крв два брата", једнаких ривала по снази.

Верује се да драцаена привлачи породичну срећу, просперитет, међусобно разумевање, мир и новац у кућу и апсорбује негативну енергију

Верује се да драцаена привлачи породичну срећу, просперитет, међусобно разумевање, мир и новац у кућу и апсорбује негативну енергију. За усамљене људе, да добију драцену на поклон - да упознају велику љубав, обесхрабрена драцаена помаже да се извуче из депресије, превазиђе апатију, побољша расположење и побољша сан.

Услови за одгајање драцене у кући

Драцаена расте у благо киселом, добро дренираном земљишту и идеална је за узгој палми и сукулената. Сасвим је једноставно самостално припремити мешавину земљишта за драцаену: помешајте травњак и лишће, хумус и песак у једнаким деловима. Немојте додавати глину - то ће спречити тло да дише и испарава влагу.

Прочитајте још: Одабир ИМЕНА за дете може бити ноћна мора: Прича о мајци која је ЋЕРКИ дала име на чији помен су људи ПЛАКАЛИ

Драцена не воли претерано заливање, штавише, преплављивање тла, у комбинацији са хладноћом, може изазвати трулеж и гљивичне инфекције у драцаени, док се уз правилну негу ова стабла практично не разболе. Ставите драцену у топлоту и пустите да се земља осуши и, ако је потребно, третирајте је лековитим препаратима - и поново ће бити здрава.

Прочитајте још: Како се негује "женска срећа"? Красиће сваки ентеријер, а потребно је да јој се посветите само мало

Драцену треба залијевати неколико пута недељно и строго одозго, не мокри базу пртљажника. Потребан је хидратантни горњи слој земље, дно остаје благо влажно, што је биљци потребно. Заливање драцене кроз палету је неприхватљиво! Зими смањите заливање на једном недељно и не постављајте биљку близу уређаја за грејање.

БОНУС ВИДЕО: 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.