· · Коментари: 0
Угрејте се и уштедите

Да у кући не буде зима, и уједно уштедите новац на потрошњи енергената за грејање

Нека вам ове зиме дом буде најтоплији до сада.

1636024595_kucica-sa-salom-1.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Већ више од деценије у ЕУ, било која некретнина која се продаје мора поседовати енергетски пасош где је до танчина наведен утрошак енергије у стану или кући. Може да се види утрошак енергије за грејање, или, још важније, колико је некретнина коју желите да купите добро излована. Јер, штедња енергије је примарна развијеном свету. Чак ни здравствена криза изазвана епидемијом вируса „ ЦОВИД–19” није зауставила тендеције модерног доба, штедњу и коришћење зелених, обновљивих енергија.

Све зграде које се граде, продају или изнајмљују биће у будуће сертификоване и код нас, а подаци о годишњој потрошњи енергије за грејање, биће изложени или дати на увид. Једноставно поређење енергетских карактеристика зграда омогућиће грађевинској индустрији да користи те податке као средство маркетинга, а куће и станови са мањом потрошњом вредеће више. Али шта да учините када се зима приближава а нисте извели значајнији захват на изолацији куће. Добро осмишљеном интервенцијом, на појединим потрошним тачкама ипак можете уштедети.

Фото: Пиксабеј

Један од најзначајнијих губиташа енергије у кући или стану поред плафона, степеница, подова, ходника, зидова, димњака, камина, улазних врата, су прозори. Кроз њих споља улази хладноћа и расхлађује унутршњост а истовремено топлота излази преко стакла напоље. У старим кућама, где се много топлоте губи кроз прозоре, треба најпре изоловати прозорске оквире, да кроз њих не струји ваздух. Стручњаци за изолацију упозоравају јер се топлота губи кроз стакла али и профиле (рамове). Губици износе просечно од 240 до 280кwх/м2 годишње. Стандарди ЕУ крећу се од 1,40 до 1,80 W/м2К, а све остало је очигледно расипање. За мењање прозора ( стан од 50–60 квадрата) потребно је око хиљаду евра у динарима уз трошак за мајсторе.

Фото: Пиксабеј

Стручњак и иноватор на пољу изолације дрвених прозора, Дејан Крстић из Београда, тврди да то може да учини са далеко мање новчаних средстава. Ефекти овог решења, за заптивање прозора и врата су уштеде, чак и до трећине укупно утрошене енергије једног домаћинства. Наиме, танке дур алуминијумске профилисане траке, уграђује на рамове и дрвене прозоре. Материјал не мења структуру на хладноћи и топлоти , па се користи за авионе.Траке се могу поставити на све врсте прозорских оквира, ако су од дрвета и демонтажни, (само не кровне).

Овим начином изолације, до ког је дошао демонтажом старих прозорских оквира уграђених у периоду између два светска рата, у Варшави и Београду може се одстранити бука, прашина и повисити температура до шест степени Целзијуса.

Фото: „Декс”

Касније је својим искуством, обогаћивањем материјала и мењањем начина постављања добио веће ефекте, углавном метода је у основи иста, али веома ефикасна. Да би се добила већа елестичност самих лајсни убачен је манган, јер потпуно заптива све неравнине, без обзира од ког материјала и којим поступком су настале, што је на старим прозорским оквирима уобичајено. Дејан Крстић је поједноставио и читав процеса постављања лајсни, па их причвршћује пнеуматским алатом на покретне делове крила, под правим углом. Тако лајсне, са ширим профилом, имају веће заптивање, између покретног и непокретног дела прозора и већу уштеду. Како је захват јефтин, све се исплаћује, тврди, већ за годину дана, наравно, све зависи од хладноће зими. Овако можете затворити отворе до центиметар и по, а како каже наш саговорник, многи их зову да се захвале, после добијања неколико рачуна за грејање а највише због топлоте коју су саћували за многа домаћинства.

Цена дихтовања овом методом је 200,00 рсд по дужном метру утрошеног материјала, са уградњом.

Фото: „Декс” – лична архива

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.