Oglas
· · Komentari: 0
Ugrejte se i uštedite

Da u kući ne bude zima, i ujedno uštedite novac na potrošnji energenata za grejanje

Neka vam ove zime dom bude najtopliji do sada.

1636024595_kucica-sa-salom-1.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Već više od decenije u EU, bilo koja nekretnina koja se prodaje mora posedovati energetski pasoš gde je do tančina naveden utrošak energije u stanu ili kući. Može da se vidi utrošak energije za grejanje, ili, još važnije, koliko je nekretnina koju želite da kupite dobro izlovana. Jer, štednja energije je primarna razvijenom svetu. Čak ni zdravstvena kriza izazvana epidemijom virusa „ COVID–19” nije zaustavila tendecije modernog doba, štednju i korišćenje zelenih, obnovljivih energija.

Sve zgrade koje se grade, prodaju ili iznajmljuju biće u buduće sertifikovane i kod nas, a podaci o godišnjoj potrošnji energije za grejanje, biće izloženi ili dati na uvid. Jednostavno poređenje energetskih karakteristika zgrada omogućiće građevinskoj industriji da koristi te podatke kao sredstvo marketinga, a kuće i stanovi sa manjom potrošnjom vredeće više. Ali šta da učinite kada se zima približava a niste izveli značajniji zahvat na izolaciji kuće. Dobro osmišljenom intervencijom, na pojedinim potrošnim tačkama ipak možete uštedeti.

Foto: Piksabej

Jedan od najznačajnijih gubitaša energije u kući ili stanu pored plafona, stepenica, podova, hodnika, zidova, dimnjaka, kamina, ulaznih vrata, su prozori. Kroz njih spolja ulazi hladnoća i rashlađuje unutršnjost a istovremeno toplota izlazi preko stakla napolje. U starim kućama, gde se mnogo toplote gubi kroz prozore, treba najpre izolovati prozorske okvire, da kroz njih ne struji vazduh. Stručnjaci za izolaciju upozoravaju jer se toplota gubi kroz stakla ali i profile (ramove). Gubici iznose prosečno od 240 do 280kwh/m2 godišnje. Standardi EU kreću se od 1,40 do 1,80 W/m2K, a sve ostalo je očigledno rasipanje. Za menjanje prozora ( stan od 50–60 kvadrata) potrebno je oko hiljadu evra u dinarima uz trošak za majstore.

Foto: Piksabej

Stručnjak i inovator na polju izolacije drvenih prozora, Dejan Krstić iz Beograda, tvrdi da to može da učini sa daleko manje novčanih sredstava. Efekti ovog rešenja, za zaptivanje prozora i vrata su uštede, čak i do trećine ukupno utrošene energije jednog domaćinstva. Naime, tanke dur aluminijumske profilisane trake, ugrađuje na ramove i drvene prozore. Materijal ne menja strukturu na hladnoći i toploti , pa se koristi za avione.Trake se mogu postaviti na sve vrste prozorskih okvira, ako su od drveta i demontažni, (samo ne krovne).

Ovim načinom izolacije, do kog je došao demontažom starih prozorskih okvira ugrađenih u periodu između dva svetska rata, u Varšavi i Beogradu može se odstraniti buka, prašina i povisiti temperatura do šest stepeni Celzijusa.

Foto: „Deks”

Kasnije je svojim iskustvom, obogaćivanjem materijala i menjanjem načina postavljanja dobio veće efekte, uglavnom metoda je u osnovi ista, ali veoma efikasna. Da bi se dobila veća elestičnost samih lajsni ubačen je mangan, jer potpuno zaptiva sve neravnine, bez obzira od kog materijala i kojim postupkom su nastale, što je na starim prozorskim okvirima uobičajeno. Dejan Krstić je pojednostavio i čitav procesa postavljanja lajsni, pa ih pričvršćuje pneumatskim alatom na pokretne delove krila, pod pravim uglom. Tako lajsne, sa širim profilom, imaju veće zaptivanje, između pokretnog i nepokretnog dela prozora i veću uštedu. Kako je zahvat jeftin, sve se isplaćuje, tvrdi, već za godinu dana, naravno, sve zavisi od hladnoće zimi. Ovako možete zatvoriti otvore do centimetar i po, a kako kaže naš sagovornik, mnogi ih zovu da se zahvale, posle dobijanja nekoliko računa za grejanje a najviše zbog toplote koju su saćuvali za mnoga domaćinstva.

Cena dihtovanja ovom metodom je 200,00 rsd po dužnom metru utrošenog materijala, sa ugradnjom.

Foto: „Deks” – lična arhiva

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas