· · Коментари: 0

Пет боја које треба да избегавамо у СПАВАЋОЈ СОБИ: Зашто је љубичаста међу њима?

Боје утичу на ваш сан - зато добро размислите о боји своје спаваће собе!

1665495939_bed-g9ab362237_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

Све веће интересовање људи за психологију боја показује нам да одабир правих нијанси које ће обезбедити мир, спокој и благостање у дому постаје све важнији и значајнији. Са сваким новим сазнањем о утицају боја на нашу свакодневницу долазимо до нових питања и недоумица. Главно питање ипак остаје: како одабрати праву нијансу и створити идилично окружење?

Док најбоље и најгоре боје спаваће собе често дају приоритет психологији и стилу боја – стручњаци кажу да оне имају утицаја и на наше будно стање. Избегавање "лоших" боја може побољшати ваш сан током ноћи, али најновија истраживања показују да се просперитет може осетити и у свакодневном (будном) функционисању.

Црна боја у спаваћој соби

Идеје за црну спаваћу собу су међу најхрабријим избором декорације на који се одлучује све већи број људи. Црна боја заиста може да створи угодно, интимно окружење али стручњаци упозоравају да она ипак није добар избор за спаваћу собу. Штавише, уколико је у овом делу дома користите превише - може вам донети оптерећење и лошу срећу. Црна, без обзира на комбинацију са другим бојама, доноси тежак осећај у спаваћу собу, замагљује духовност и блокира позитивност. Она такође може да подстакне осећање туге, беса и страха и појачати анксиозност и депресију.

Прочитајте још: Дрвене даске и варјаче ПРАВИЛНО СЕ ПЕРУ на један начин: Детерџент није довољан

Браон боја у спаваћој соби

Слично као и са црном бојом - браон нијансе су добре за избегавање када је реч о опремању спаваће собе. Ова боја такође промовише осећај депресије и забринутости, а истовремено чини да ваш простор делује помало досадно и беживотно, уместо да буде миран, спокојан и удобан. Коришћење било које нијансе браон боје у спаваћој соби може у великој мери повећати ризик од развоја трајног осећања туге или депресије и највероватније ће узроковати лошији квалитет сна.

Сива боја у спаваћој соби

Идеје које подстичу коришћење сиве боје у спаваћим собама су прилично популарне ових дана. Па ипак, стручњаци упозоравају да са сивом бојом треба бити максимално опрезан. Она може превише замрачити ваш простор и блокирати позитивну енергију у овом делу дома. Попут црне и браон, и сива је описана као несрећна боја коју је боље држати даље од простора предвиђеног за спавање. У том смислу посебно је лоша тамно сива, која може учинити да се ваша соба осећа ограничено и може бити веома физички и емоционално прилично исцрпљујућа на дуже стазе.

Љубичаста боја у спаваћој соби

Љубичаста боја је традиционално повезана са богатством и благостањем, што значи да је увек популарна нијанса за опремање спаваће собе. Међутим, стручњаци упозоравају да њен луксуз ипак долази са несрећним призвуком. Иако љубичаста представља краљевство и раскош, она као и црна кореспондира и са смрћу и осећајем жалости и туге. Превише љубичасто окружење може створити негативне вибрације у соби и спречити срећу да уђе у ваше снове али и свакодневни живот.

Прочитајте још: Многи имају огледало у ходнику: Да ли је ово добро?

Бела боја у спаваћој соби

Већина нас бира белу боју за своју спаваћу собу. То може бити погрешно - упозоравају стручњаци - јер би и бела боја могла да се доведе у везу са несрећом и стагнацијом. Бела је најчистија од свих боја и представља чистоћу, уредан живот и свежину. Обично бело ствара позитивност у целој кући, али би је требало избегавати у спаваћој соби. Колико год то чудно звучало, бела боја је посебно проблематична ако покушавате да створите породицу, јер (поред свега наведеног) представља и стерилност. Стога, упркос популарности, ова боја је једна од најнесрећнијих које можете изабрати за своју спаваћу собу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.