· · Коментари: 0

Повратите белину завесама пожутелим од стајања и дима: Уз помоћ ових савета засијаће као нове

Ако имате старе завесе које су пожутеле од стајања, не брините, уз помоћ адекватног прања вратићете им белину

1679649199_shutterstock_194022275.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Сви знамо да беле завесе могу врло брзо да изгубе сјај и белину. Поготово ако се налазе у просторији у којој се пуши или кува. Завесе заиста брзо поприме боју и мирис. На срећу, постоји неколико одличних трикова уз помоћ којих ће оне поново заблистати.

Прво, потребно је да скинете завесе са гарнишне, пре него почнете да скидате паучину са зидова и плафона, као и пре брисања прашине јер ће се иначе само још више испрљати.

Пажљиво откачите све кукице редом, па завесу прво добро истресите јер ћете тиме избацити добар део прашине. Затим је уредно сложите и склоните да не смета док чистите просторију. Није добро да завеса стоји негде у углу, неуредно згужвана јер ћете иначе имати муке с пеглањем. Такође, немојте одмах ставити завесе у машину да се перу. За то треба сачекати тренутак да спремање просторије буде при крају.

Уколико завесе нису дуже времена биле опране или примећујете да су упиле много дуванског дима, посивиле или пожутиле, на почетак их потопите у хладну воду којој сте додали шаку соли. Оставите завесе потопљене најмање пола сата па их исперите и наставите са даљим прањем према материјалу од којег су сашивене.

Памучне завесе – можете опрати ручно или у машини, идеално је на 30 степени, али ако су у питању беле памучне завесе, можете изабрати и програм на 40 степени.

Завесе од маркизета, полиестера или мешавине – можете опрати ручно или у машини, на 30 степени, са што мањим бројем обртаја.

Завесе од вискозе – можете опрати ручно или у машини, на 30 степени.

Чипкане завесе – перите ручно, у хладној води са мало течног детерџента, без гњечења и цеђења.

Центрифугирање: најбоље је да завесе уопште не центрифугирате. Центрифуга је добар избор само када перете памучне завесе и то под условом да имате и машину за сушење веша. У том случају, пеглање ових завеса неће бити тако тешко.

Веома је важно да никада не пуните машину кад перете завесе. Дакле, правило је – једна завеса, једно прање. У препуном бубњу завесе ће се превише згужвати, па ни пеглање неће моћи да помогне.

Код прања завеса од полиестера, треба додати мало течног штирка у омекшивач, биће љепше ако их качите мокре.

Испирање завеса:

Ако завесе перете ручно, немојте их превише цедити. Идеално је кад можете да овај посао обавите у дворишту, а неке домаћице откриле су да им за то идеално послужи мали дечији базен! Уз црево, испирање иде лако и брзо, а кад завесе извучете преко жице, биће скоро као испеглане. У последњу воду за испирање, можете додати и мало алкохолног сирћета.

Бонус видео:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ