· · Komentari: 0

Povratite belinu zavesama požutelim od stajanja i dima: Uz pomoć ovih saveta zasijaće kao nove

Ako imate stare zavese koje su požutele od stajanja, ne brinite, uz pomoć adekvatnog pranja vratićete im belinu

1679649199_shutterstock_194022275.jpg
Foto: Shutterstock

Svi znamo da bele zavese mogu vrlo brzo da izgube sjaj i belinu. Pogotovo ako se nalaze u prostoriji u kojoj se puši ili kuva. Zavese zaista brzo poprime boju i miris. Na sreću, postoji nekoliko odličnih trikova uz pomoć kojih će one ponovo zablistati.

Prvo, potrebno je da skinete zavese sa garnišne, pre nego počnete da skidate paučinu sa zidova i plafona, kao i pre brisanja prašine jer će se inače samo još više isprljati.

Pažljivo otkačite sve kukice redom, pa zavesu prvo dobro istresite jer ćete time izbaciti dobar deo prašine. Zatim je uredno složite i sklonite da ne smeta dok čistite prostoriju. Nije dobro da zavesa stoji negde u uglu, neuredno zgužvana jer ćete inače imati muke s peglanjem. Takođe, nemojte odmah staviti zavese u mašinu da se peru. Za to treba sačekati trenutak da spremanje prostorije bude pri kraju.

Ukoliko zavese nisu duže vremena bile oprane ili primećujete da su upile mnogo duvanskog dima, posivile ili požutile, na početak ih potopite u hladnu vodu kojoj ste dodali šaku soli. Ostavite zavese potopljene najmanje pola sata pa ih isperite i nastavite sa daljim pranjem prema materijalu od kojeg su sašivene.

Pamučne zavese – možete oprati ručno ili u mašini, idealno je na 30 stepeni, ali ako su u pitanju bele pamučne zavese, možete izabrati i program na 40 stepeni.

Zavese od markizeta, poliestera ili mešavine – možete oprati ručno ili u mašini, na 30 stepeni, sa što manjim brojem obrtaja.

Zavese od viskoze – možete oprati ručno ili u mašini, na 30 stepeni.

Čipkane zavese – perite ručno, u hladnoj vodi sa malo tečnog deterdženta, bez gnječenja i ceđenja.

Centrifugiranje: najbolje je da zavese uopšte ne centrifugirate. Centrifuga je dobar izbor samo kada perete pamučne zavese i to pod uslovom da imate i mašinu za sušenje veša. U tom slučaju, peglanje ovih zavesa neće biti tako teško.

Veoma je važno da nikada ne punite mašinu kad perete zavese. Dakle, pravilo je – jedna zavesa, jedno pranje. U prepunom bubnju zavese će se previše zgužvati, pa ni peglanje neće moći da pomogne.

Kod pranja zavesa od poliestera, treba dodati malo tečnog štirka u omekšivač, biće ljepše ako ih kačite mokre.

Ispiranje zavesa:

Ako zavese perete ručno, nemojte ih previše cediti. Idealno je kad možete da ovaj posao obavite u dvorištu, a neke domaćice otkrile su da im za to idealno posluži mali dečiji bazen! Uz crevo, ispiranje ide lako i brzo, a kad zavese izvučete preko žice, biće skoro kao ispeglane. U poslednju vodu za ispiranje, možete dodati i malo alkoholnog sirćeta.

Bonus video:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU