Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
УРЕЂЕЊЕ ДОМА

Правилан избор ПЛОЧИЦА прави велику разлику у вашем дому: Ево како да се определите између најпопуларнијих материјала (ФОТО)

Изаберите савршене плочице за ваш простор.

1626091282_kitchen-3266752_1920.jpg
ФОТО: Пиксабеј
Oglas

Ако никада раније нисте предузели пројекат поплочавања кухиње, купатила или друге собе, можда ћете бити изненађени колико различитих врста плочица вам је на располагању. Керамичке и порцеланске плочице су најпопуларније, али постоје и стаклене плочице, цементне плочице, металне плочице и камене плочице - да набројимо само неке. 

Прочитајте још: Пет FENG SHUI правила за привлачење новца које можда нисте знали!

Откријте које су плочице најбоље за сваку врсту кућних пројеката како бисте се уверили да ћете изабрати праве за године које долазе.

1. Керамичке плочице

Керамичке плочице су једна од најчешћих врста плочица које се могу наћи у кући, јер су погодне за многе примене. Повећана издржљивост чини керамичке плочице савршенима за било коју собу у кући, као што су кухиње, купатила или улаз. Лако се инсталирају, чисте и долазе у стотинама стилова који одговарају било којем дизајну. Као бонус, ако желите да реновирате са малим буџетом, керамика нуди сјајну цену.

Приликом куповине, проверите број серије керамичких плочица како бисте били сигурни да ћете имати чист, уједначен крајњи резултат. Поред тога, уверите се да разумете разлику између глазираних и неглазираних. Иако неглазиране дају уметнички, рустични изглед, глазиране керамичке плочице пружају већу заштиту за дуготрајније подове.

2. Порцеланске плочице

Друга најчешћа врста плочица је порцелан који се разликује од керамичке плочице. Привлачност порцелана долази због његове способности да опонаша природни камен, циглу или дрво - и то без икаквог одржавања. Добијате елегантан завршетак без одржавања и прилагођавања временским условима. Поред тога, будући да је то вишенаменска плочица, долази у различитом дизајну, бојама и стиловима како би се омогућила свестраност приликом дизајнирања простора.

Порцелан се може користити чак и на отвореном, јер се неће смрзнути, избледети или испуцати. Остале примене за порцеланске плочице укључују плочице за купатило или кухињу, површине са великим прометом и кухињске позадине. Највећи недостатак порцеланских плочица је тај што уградња може бити незгодна. 

3. Цементне плочице

Цементне плочице постоје од 19. века и тренутно доживљавају повратак у модерном дизајну ентеријера. Цементне плочице су изузетно свестране и могу вам пружити невероватне узорке и боје. С обзиром да су плочице изузетно порозне, патина се временом може развити на њима. Такође се могу брусити и поново заптивати, попут дрвених подова, ако се временом обоје. 

Највећи недостатак цементних плочица је њихово постављање, које није ни мало једноставно. Поред тога, цементне плочице морају се поново затварати једном месечно како би се одржала његова лепота. Цементне плочице је најбоље користити на местима где се слабо пролази или у малим количинама.

4. Мермерне плочице

Иако скупе, мермерне плочице дају дашак елеганције и префињености свакој просторији. Ако желите да додате лепоту било којој кухињи или купатилу, постављање мермерних плочица одмах надограђује простор. Такође, пружају текстуру и дубину. Никада нећете имати исти комад. Поред тога што је мермер прилично скуп, потребно је и пуно одржавања како би изгледао нетакнуто. И као и сваки камен, и мермерна плочица је подложна огреботинама и мрљама, поред тога што се тешко чисти.

Због склоности мермера ка огреботинама, нагризању и мрљама, најбоље се користи у областима са малом проходношћу. Многи власници кућа избегавају употребу мермера на радним плочама и уместо тога додају мермер у украсне елементе, као што су подови за туширање, стубови и позадинске плочице. 

5. Гранитне плочице

Гранит је природни камен који има сличан изглед и осећај као мермер због својих природних флека, мада постоје неке значајне разлике. Гранит је прекомерно коришћен и изгледа као јефтинија алтернатива. Како често немамо велики буџет за преуређивање, многи се опредељују за јефтинију варијанту.

Прочитајте још: Искористите сувенире! Морска декорација дома (ФОТО)

Препорука је да гранитне плочице поставите у вешерници или другом секундарном простору где су перформансе и нижи трошкови ваш главни приоритет.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas