Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Реновирање стана – сам свој предузимач или кључ у руке

Процес реновирања животног простора се убраја међу неке од најстреснијих мирнодопских ситуација којима човек може бити изложен.

1635159737_renoviranje.jpg
Фото: схуттерстоцк
Oglas

 Мала је вероватноћа да ће појединац бити толико свестран и стручан на различитим пољима, па за почетак и само информисање о различитим типовима неопходних радова изискује превише времена. Затим следи унајмљивање мајстора за сваки појединачни тип радова и њихова координација, како би се осигурало да се правовремено смењују, да се процес одвија неопходним редом и да не долази до застоја, набавка материјала, провера након сваке фазе радова и, наравно, чишћење. Алтернатива поменутом процесу, на срећу, постоји, и иако ће на крају коначна цифра коју је потребно издвојити бити већа него што би била у случају самосталног покушаја организације реновирања,  уштеда се остварује на другој страни, у виду потрошеног времена, нервозе и стреса. 



Како функционише реновирање стана по систему кључ у руке

Потреба за делегирањем ове врсте обавеза већ је увелико препозната на тржишту, па је у сваком тренутку је на располагању велики број мањих грађевнских фирми или самосталних предузимача који нуде могућност да преузму на себе све потребне активности до тренутка док стан не доведу у захтевано стање. Када је у питању реновирање стана, кључ у руке систем подразумева договор по ком се између власника и представника извођача радова склапа договор, препоручљивије је писмени уговор, према коме се јасно дефинишу обавезе обе стране, предочавају се жељени изглед и стање објекта по завршеку радова с једне стране и захтевани износ као накнада за извођење радова, с друге стране. Детаљнија разрада је ствар конкретних случајева и специфичности ситуације на терену, с тим што се подразумева да клијенти могу захтевати да се одређеној врсти или етапи санације посвети посебна пажња у виду темељности или употребе одређених материјала. Након успешно уговореног посла власнику стана остаје једино да преда кључеве и сачека завршетак целокупних радова у договорено року.



Ставке које утичу на укупну цену реновирања

Иако власник стана неће бити тај који изводи радове и уграђује одређене елементе, ипак је сигурно да неће ни изглед и уређење стана порепустити мајсторима. Саставни део процеса чини и избор материјала и елемената који ће бити део завршне обраде и процеса реновирања. Уз претпоставку да цео пројекат треба да буде завршен у оквиру одређеног буџета, да је одређени део већ резервисан за извођаче радова, често се дешава да дође до прерачунавања услед једноставних превида, баш код дела који  је намењен декоративним елементима који долазе на ред пред сам крај реновирања. Добар пример за то су плочице, цена основих модела у односу на оне нешто луксузније зна да буде и до неколико пута мања, при чему постоји велика вероватноћа да оне најјефтиније, чија је цена узета у рачуницу приликом планирања буџета, неће задовољити естетске критеријуме.



Зебра завесе као завршни детаљи
 

У последње време зебра завесе су све популарније, у Београду посебно, И оне такође представљају добар пример када се ради о вођењу рачуна о завршним детаљима. Наиме, иако могу да допринесу укупном декоративном ефекту, атрактивног су дизајна и лако уклопивог изгледа, лакомислен избор може задати главобољу. Како се сличне ствари набављају међу последњима, када су и стрпљење у буђжет углавном на измаку, дешава се да избор зебра завеса буде обављен без превише пажње, а како њихов механизам захтева материјал одређеног квалитета да би нормално функционисао, дешава се да се одлучивањем за јефтинију варијанту или не посвећивањем довољно пажње заврши са јефтином копијом која ће убрзо и престати да ради.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas