Oglas
· · Komentari: 0

Renoviranje stana – sam svoj preduzimač ili ključ u ruke

Proces renoviranja životnog prostora se ubraja među neke od najstresnijih mirnodopskih situacija kojima čovek može biti izložen.

1635159737_renoviranje.jpg
Foto: shutterstock
Oglas

 Mala je verovatnoća da će pojedinac biti toliko svestran i stručan na različitim poljima, pa za početak i samo informisanje o različitim tipovima neophodnih radova iziskuje previše vremena. Zatim sledi unajmljivanje majstora za svaki pojedinačni tip radova i njihova koordinacija, kako bi se osiguralo da se pravovremeno smenjuju, da se proces odvija neophodnim redom i da ne dolazi do zastoja, nabavka materijala, provera nakon svake faze radova i, naravno, čišćenje. Alternativa pomenutom procesu, na sreću, postoji, i iako će na kraju konačna cifra koju je potrebno izdvojiti biti veća nego što bi bila u slučaju samostalnog pokušaja organizacije renoviranja,  ušteda se ostvaruje na drugoj strani, u vidu potrošenog vremena, nervoze i stresa. 



Kako funkcioniše renoviranje stana po sistemu ključ u ruke

Potreba za delegiranjem ove vrste obaveza već je uveliko prepoznata na tržištu, pa je u svakom trenutku je na raspolaganju veliki broj manjih građevnskih firmi ili samostalnih preduzimača koji nude mogućnost da preuzmu na sebe sve potrebne aktivnosti do trenutka dok stan ne dovedu u zahtevano stanje. Kada je u pitanju renoviranje stana, ključ u ruke sistem podrazumeva dogovor po kom se između vlasnika i predstavnika izvođača radova sklapa dogovor, preporučljivije je pismeni ugovor, prema kome se jasno definišu obaveze obe strane, predočavaju se željeni izgled i stanje objekta po završeku radova s jedne strane i zahtevani iznos kao naknada za izvođenje radova, s druge strane. Detaljnija razrada je stvar konkretnih slučajeva i specifičnosti situacije na terenu, s tim što se podrazumeva da klijenti mogu zahtevati da se određenoj vrsti ili etapi sanacije posveti posebna pažnja u vidu temeljnosti ili upotrebe određenih materijala. Nakon uspešno ugovorenog posla vlasniku stana ostaje jedino da preda ključeve i sačeka završetak celokupnih radova u dogovoreno roku.



Stavke koje utiču na ukupnu cenu renoviranja

Iako vlasnik stana neće biti taj koji izvodi radove i ugrađuje određene elemente, ipak je sigurno da neće ni izgled i uređenje stana porepustiti majstorima. Sastavni deo procesa čini i izbor materijala i elemenata koji će biti deo završne obrade i procesa renoviranja. Uz pretpostavku da ceo projekat treba da bude završen u okviru određenog budžeta, da je određeni deo već rezervisan za izvođače radova, često se dešava da dođe do preračunavanja usled jednostavnih previda, baš kod dela koji  je namenjen dekorativnim elementima koji dolaze na red pred sam kraj renoviranja. Dobar primer za to su pločice, cena osnovih modela u odnosu na one nešto luksuznije zna da bude i do nekoliko puta manja, pri čemu postoji velika verovatnoća da one najjeftinije, čija je cena uzeta u računicu prilikom planiranja budžeta, neće zadovoljiti estetske kriterijume.



Zebra zavese kao završni detalji
 

U poslednje vreme zebra zavese su sve popularnije, u Beogradu posebno, I one takođe predstavljaju dobar primer kada se radi o vođenju računa o završnim detaljima. Naime, iako mogu da doprinesu ukupnom dekorativnom efektu, atraktivnog su dizajna i lako uklopivog izgleda, lakomislen izbor može zadati glavobolju. Kako se slične stvari nabavljaju među poslednjima, kada su i strpljenje u buđžet uglavnom na izmaku, dešava se da izbor zebra zavesa bude obavljen bez previše pažnje, a kako njihov mehanizam zahteva materijal određenog kvaliteta da bi normalno funkcionisao, dešava se da se odlučivanjem za jeftiniju varijantu ili ne posvećivanjem dovoljno pažnje završi sa jeftinom kopijom koja će ubrzo i prestati da radi.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas