Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

САМ СВОЈ МАЈСТОР: Како офарбати УЛАЗНА ВРАТА и учинити да дом изгледа привлачније

Помозите свом дому да остави одличан први утисак

1652787727_pjimage---2022-05-17T134154.119.jpg
Foto: Unsplash
Oglas

Правилно фарбање улазних врата, заједно са одабиром праве боје боје може у потпуности променити изглед вашег дома. Светла боја боје може учинити да цео предњи део вашег дома одскаче, док тамнија нијанса може помоћи да се спољашњост изгледа елегантно и софистицирано. 

Прочитајте још: ИЗГЛЕДА КАО НОВ! Жена намазала прљави тепих САСТОЈКОМ ОД 250 динара и све одушевила ТРИКОМ

Фарбање улазних врата може бити најбржи пројекат који ће вам помоћи да побољшате привлачност вашег дома. Осим тога, овај посао можете лако завршити за дан или два. Нисте сигурни одакле да почнете? Пратите овај водич корак по корак да бисте научили како да фарбате улазна врата као професионалац.

Шта ће вам требати:

  • шрафцигер

  • крпа за чишћење
  • брусни папир 
  • медена крпа (купује се у фарбарама)
  • новине или други материјал као заштита под
  • молерска трака  
  • прајмер
  • спољашња боја 
  • угаона четкица 
  • ваљак за фарбање високе густине 

Какву боју користити 

Пошто су ваша врата изложена природним непогодама, важно је одабрати висококвалитетну спољну боју која може да издржи влагу и променљиве температуре. Унутрашња боја ће се искрзати и попуцати ако се нанесе на спољна врата.

Можете се одлучити за завршну обраду полусјаја или високог сјаја ако желите тај смели, сјајни изглед, али имајте на уму да ће ова завршна обрада можда захтевати више одржавања током година.

Како офарбати улазна врата

Пратите овај водич корак по корак како да офарбате улазна врата и сигурно ћете бити успешни.

1. Уклоните кваку и браву

Овај корак је технички опционалан, али њихово уклањање ће вам олакшати посао и помоћи да крајњи резултати изгледају професионалније. Једноставно уклоните кваку и браву на вратима и ставите делове у пластичну кесу ради безбедног чувања. 

Фото: Пиксабеј

Ако можете, такође је добра идеја да потпуно уклоните врата. Нека вам помоћник држи врата док одврћете шарке. Поставите врата на чврсту површину док припремате, брусите и фарбате врата. Ово ће помоћи у спречавању капања, а можете радити у покривеном, али добро проветреном простору, као што је надстрешница или гаража, тако да остаци не падну на мокру боју.

2. Оперите и осушите

Стандардна припрема за фарбање улазних врата је прилично једноставна. Желите да површина буде чиста и сува. Почињемо тако што ручно перемо врата топлом водом док не буду чиста, а затим их обришемо сувом крпом.

Прочитајте још: 7 најчешћих ГРЕШАКА које правимо када купујемо ЗАВЕСЕ

Једноставна канта воде са сапуном и чиста крпа могу помоћи у обављању посла. За теже области можете користити сунђер или четку да уклоните остатке. Пустите да се врата потпуно осуше пре него што пређете на следећи корак. 

Добро правило је 24 сата. На тај начин можете бити сигурни да нећете заробити никакву влагу у вратима, што би могло довести до прераног квара и бубрења у будућности.

3. Брушење

Предлажем да користите брусни папир гранулације 120 и нежно брусите у правцу годова дрвета. Ово помаже у припреми површине за нове слојеве боје и прајмера.

Користите медену крпу да уклоните прашину и остатке без додавања влаге. Уверите се да је сва прашина потпуно уклоњена како мале честице не би ушле у мокру боју.

4. Молерска трака

Сада је такође добар тренутак да нанесете молерску траку како бисте заштитили све украсне детаље на вратима које не желите да офарбате.

5. Прајмер

Већина висококвалитетних спољашњих боја омогућава наношење директно преко правилно припремљених и претходно офарбаних врата. Међутим, прајмерирање је добра идеја ако фарбате преко претходно необојених врата или наносите преко постојеће тамне или јарке боје. Прајмерисање обезбеђује глатку и доследну покривеност и правилно пријањање. 

Пратите упутства о томе колико дуго треба чекати да се прајмер осуши пре фарбања.

6. Боја

Сада за забавни део: дајте својим улазним вратима свеж слој боје. До сада су ваша врата у потпуности припремљена и спремна за два до три слоја спољне боје. 

Прочитајте још: ЗА КРИСТАЛНО ЧИСТО СТАКЛО: Једноставан ТРИК за чишћење прозора помоћу црног чаја

Планирајте да нанесете најмање два слоја и немојте га наносити на превише густо. Увек пратите време сушења назначено на конзерви боје пре наношења следећег слоја боје. Запамтите да време сушења може да варира у зависности од нивоа влажности и температуре. 

7. Очистите

Када се врата осуше, можете уклонити молерску траку, вратити кваку у браву. Замените врата ако сте их скинули са шарки и поспремите неред.

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas