Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
МОЈ ДОМ

САВЕТИ СТРУЧЊАКА: Решите се ВЛАГЕ у свом стану уз 5 једноставних корака

Влага може бити узрочник чак и здравствених проблема...

1664742478_window-g34c633959_640.jpg
Фото: Pixabay
Oglas

Вишак влаге је озбиљан проблем у многим домовима, посебно тамо где је ово стање због климатских карактеристика подручја. Али, на срећу, постоји неколико трикова да се ослободите влаге у кући. И данас ћемо вам рећи о њима како бисте то окончали и не патили од могућих последица.

На исти начин као иу окружењу, проценат влажности у просторији који прелази 60-70 одсто се сматра високим, а то може довести до одређених проблема.

Прочитајте још: Практични савети за редовно ОДРЖАВАЊЕ чистоће машине за прање судова

Али поред чињенице да вишак влаге у великој мери квари изглед куће, она такође узрокује здравствене проблеме њеним становницима. Највише страдају људи који су склони алергијским реакцијама и они који имају респираторна обољења. Због тога је важно да предузмете све неопходне мере да се ослободите влаге у вашем дому. У наставку ћемо дати неке препоруке.

1. Вентилација

Можда је ово главна од свих препорука за уклањање вишка влаге у просторијама. У кући се мора обезбедити одговарајућа вентилација, при чему се посебна пажња обраћа на просторе као што су оставе, подруми, купатила итд.

Прочитајте још: Уштедите струју без одрицања: Ево шта треба да убаците у ЗАМРЗИВАЧ

Покушајте да отворите прозоре кад год је то могуће. Ако видите да то није довољно, инсталирајте вентилатор за циркулацију ваздуха у просторији. Још једно добро решење проблема је климатизација. Ово може да се ослободи вишка влаге у просторији у којој нема превише свежег ваздуха. Само немојте злоупотребљавати овај уређај, јер ваздух који удишемо и даље мора бити влажан, то ће спречити разне болести и зачепљеност носа.

2. Пронађите изворе влаге

Ако приметите да је нека од просторија у вашој кући превише влажна, потребно је да утврдите узрок. На пример, то може бити цурење воде због оштећених цеви, обично се то одражава на суседне зидове - почињу да потамне и да се мокри.

Имајте на уму да такви проблеми захтевају хитну акцију са ваше стране, иначе се проблем може погоршати: цеви ће пукнути и доћи ће до поплаве. Не дозволите да се ово деси!

Прочитајте још: Пажљиво бирајте рамове, тепихе и завесе: Ево како да постигнете изглед луксузнијег дома

3. Користите одвлаживач

Овај уређај је идеалан за хладне и претежно кишне регије. У њима се, по правилу, лако акумулира влага, јер није могуће довољно често проветравати просторију, као у кућама које се налазе у повољнијим климатским условима.

Дакле, ако желите да се ослободите влаге у свом дому, можете користити одвлаживаче ваздуха. Не морате да бринете о потрошњи електричне енергије, ови уређаји троше колико и клима уређаји. Долазе у различитим величинама и за различите количине осушеног ваздуха.

4. Ослободите се влаге уз помоћ соли

Да бисте то урадили, биће вам потребна равна посуда и 1 килограм крупне соли. Само ставите со у посуду по вашем избору и ставите је у влажну просторију. После 1-2 дана видећете да ће упијати доста влаге.

Прочитајте још: Једну намирницу додајте у ВОДУ КОЈОМ БРИШЕТЕ ПОДОВЕ: Заблистаће као нов

Со је један од елемената са високим капацитетом апсорпције. Поред борбе против вишка влаге у дому, може се користити и за уклањање мрља са одеће. Када приметите да је постао толико влажан или чак потамнео, треба га заменити новим.

5. Други начини да се носите са вишком влаге

Поред горе наведених препорука, важно је напоменути потребу за превентивним мерама: покушајте да спречите да влага уђе у кућу и задржите је тамо. 

Грејање у кући не би требало да загрева ваздух изнад 20 степени, јер то доприноси појави влаге на зидовима.

Након прања одеће, окачите је напољу да се осуши. Ако га оставите унутра, влага ће се такође задржати.

Не стављајте превише биљака у једну просторију. Биљке такође „дишу“, што може довести до стварања превелике количине испарења и, као резултат, влаге.

Бонус видео:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas